Share
Sorina Pintea: ”anul viitor, la spitalul județean vor fi operate primele inimi”

Sorina Pintea: ”anul viitor, la spitalul județean vor fi operate primele inimi”

În prima sa conferință de presă de la revenirea  la conducerea Spitalul Județean de Urgență ”dr. Constantin Opriș” Baia Mare, ec. Sorina Pintea a vorbit puțin despre mandatul ei de ministru și mai mult despre proiecte realizate sau în curs de realizare la spitalul județean.

Chirurgie cardiacă din 2020

”Sunt proiecte foarte importante demarate la Spitalul Județean, o parte din ele urmând să își arate roadele de anul viitor. Un proiect care mă bucură în mod special este Compartimentul de Chirurgie Cardiacă, unul care închide  rotund povestea cardiologiei în Spitalul Județean. Am început cu Secția de Cardiologie, am continuat cu Compartimentul de Terapie Intensivă Coronarieni, cu Chirurgia intervențională, cu angiograf și vom încheia cu partea de chirurgie cardiacă. A fost o investiție finanțată de Ministerul Sănătății și cofinanțată de Consiliul Județean, investiție care se va finaliza în acest an. Începând de anul viitor, primii chirurgi cardiaci vor veni la Spitalul Județean Baia Mare și vor putea opera primele inimi. Existența unui Compartiment de Chirurgie Cardiacă presupune o pregătire profesională excepțională și consider că este o realizare extraordinară faptul că, într-un spital județean, patologia cardiacă poate fi integral abordată” – a arătat Sorina Pintea.

Cerc închis și pentru Secția de Oncologie

”Un alt proiect important  adus în discuție – care va fi finalizat în viitor  – îl reprezintă modernizarea Laboratorului de Radioterapie, inaugurat în acest an. În 18 noiembrie 2019, s-a demarat licitația pentru achiziționarea celui de-al doilea aparat de radioterapie, cu finanțare de la Bănca Mondială. ”Vom avea unul dintre cele mai moderne laboratoare de radioterapie din nordul României. Astfel vom încheia rotund și Secția de Oncologie.  Avem matrici corespunzătoare pentru aproape toată patologia oncologică – avem radioterapia, tumorbordul – și astfel putem trata integral pacientul bolnav de cancer. Bolile cardiovasculare și bolile oncologice sunt pe primul loc ca rată de mortalitate, iar noi, în Maramureș, suntem acoperiți pe aceste două segmente” – a punctat Sorina Pintea.

Ea a menționat achizițiile de aparatură făcute în acest an: un mamograf performant, un ecodopler color, un nou computer tomograf în valoare de peste 2,7 milioane de lei și un nou angiograf, dar și modernizarea Secției de Anatomie Patologică și Medicină legală. Sorina Pintea a adăugat că sunt investiții și în infrastructură, unele finalizate și altele care vor fi încheiate până la sfârșitul anului. Este vorba despre reparații capitale la blocul alimentar, o investiție de peste 2,7 milioane de lei (finanțată parțial de Ministerul Sănătății și confinanțată de CJ Maramureș), o alta în holul central, de 1,5 milioane de lei, care se va finaliza la sfârșitul anului.

Sănătate fără culoare politică

”Este greu să spun în câteva cuvinte tot ce am făcut în decursul unui an și opt luni în care am condus Ministerul Sănătății, timp în care am vizitat peste 150 de spitale în întreaga țară, însă pot spune că, pentru mine și pentru Guvernul din care am făcut parte, sănătatea nu a avut culoare politică și asta s-a văzut din repartiția fondurilor de investiții. Banii s-au acordat în funcție de necesitățile fiecărei regiuni în parte și de cele legate de dezvoltarea serviciilor medicale. Poate cel mai important lucru cu care am rămas de la minister este relația cu pacienții, iar numărul mesajelor pe care le primeam ca ministru le primesc și azi, ca manager al Spitalului Județean. Să fii un bun ministru al Sănătății înseamnă să iubești în primul rând oamenii și este important să transferăm spre personalul medical empatia noastră, a celor din conducere” – și-a rezumat Sorina Pintea activitatea ministerială.

Spitalul Județean – ”uzina de sănătate a Maramureșului”

”România pierde un ministru performant, cel mai bun ministru al Sănătății pe care l-a avut țara noastră după Revoluția din Decembrie ‘89, după părerea multora. Mă bucur, însă, pentru Maramureș, deoarece câștigăm un manager al Spitalului Județean cu care ne lăudăm și care, atunci când a plecat la minister, a lăsat lucruri importante realizate pentru sănătatea maramureșenilor” – a apreciat  Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș.

Dr. Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Județean,  a denumit  spitalul pe care îl coordonează pe parte medicală drept ”o uzină de sănătate” pentru Maramureș.  Spitalul este vizitat zilnic  de aproape 5000 de persoane,  cifră care cuprinde atât personalul angajat, cât și pacienții și aparținătorii.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu