Share
Să învățăm la școală cum să mâncăm sănătos acasă

Să învățăm la școală cum să mâncăm sănătos acasă

Un sondaj de opinie, realizat în primăvară de compania de cercetare de piaţă ISRA Center, privind condiţia fizică a românilor şi obiceiurile lor alimentare a relevat că 33% dintre români cu vârsta peste 18 ani sunt supraponderali, iar 15% –  obezi. În cazul categoriei de vârstă de peste 55 de ani, două treimi dintre români au probleme cu greutatea, fiind supraponderali sau obezi. Un studiu din 2009 a arătat că 25% dintre adulţii obezi au fost supraponderali în copilărie. Alte studii arată că supraponderalitatea apărută la copii înainte de vârsta de 8 ani se asociază cu obezitate mai severă la stadiul de adult.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ trei milioane dintre şcolarii şi preşcolarii europeni sunt supraponderali sau obezi (27% băieți  și 20% fete), iar numărul crește în fiecare an cu 400.000.  În România se cunosc date doar partea de vest a ţării, unde un studiu efectuat pe categoria de vârstă 3 luni -16 ani, a relevat că 14,7% dintre copii sunt supraponderali ( frecvenţa fiind uşor mai crescută la fetele de vârstă şcolară).

 

De la aceste date a pornit medicul primar pediatru Maricela Cobuz,  deputat ce face parte din Comisia de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților,  când și-a anunțat intenția de a propune o inițiativă legislativă prin care să se introducă ore de nutriție în curricula școlară.

 

Inițiativa apare și în contextul în care România participă la Programul pentru școli al Uniunii Europene, ce se va derula în perioada 2017-2023. Acest program țintește două obiective principale: distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf, precum și de măsuri educative. De asemenea, urmărește crearea de obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, dar și creșterea consumului de produse locale.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu