Share
Nevoia de împrospătare sau îmbogățire a creierului

Nevoia de împrospătare sau îmbogățire a creierului

Așa cum avem zilnic grijă de corpul nostru, printr-o alimentație bună, prin apă și săpun, odihnă, tot atât de mult avem nevoie de a ne împrospăta sau imbogăți mintea și sufletul.
Nevoia de cultură generală din toate domeniile, dă strălucire minții și înțelepciunii umane.
Să ne oprim în periplul nostru, care e la început de drum, la o destinație, din multitudinea de frumuseți ale țării, „Chipul lui Decebal”.
Basorelieful care are o înălțime de 55 de metri, îl întruchipează pe regele dac, Decebal, ultimul rege al Daciei. El se află pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, la Cazanele Mici (golful Marconia), orașul cel mai apropiat, fiind Orșova.
Sculptura în stâncă aparține lui Florin Cotarcea, sculptor orșovean.
Pentru realizarea statuii, a fost nevoie de 10 ani, fiind ajutat de 12 alpiniști, care au dus la finalizare lucrarea, în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere. La lucrare s-a folosit peste o tonă de dinamită.
Ne putem mândri cu cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua în lume. Prima, a fost realizată pe Muntele Rushmore și a durat 14 ani (1927-1941), aducându-și aportul peste 300 de sculptori alpiniști.
Finanțarea și promovarea basoreliefului cu chipul lui Decebal a fost făcută de istoricul amator protocronist, Iosif Constantin Drăgan, în perioada 1994-2004, costându-l peste un milion de dolari.
Nu s-au putut folosi niciun fel de utilaje, toate instrumentele fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme, în spinare.
Pe perioada lucrărilor, din cauza condițiilor dificile de lucru, cinci persoane au căzut în gol de pe schelă dar nu au suferit răni grave. De asemenea, unul dintre alpiniști a fost mușcat de o viperă dar i s-a administrat la timp serul antiviperin. Și nasul regelui s-a fisurat din cauza trepidațiilor dar a fost remodelat și întărit cu fier și ciment.
Dimensiunile fizionomice ale chipului sunt:
– lungimea ochilor, 4,3 metri
– lungimea nasului, 7 metri
– lățimea nasului, 4 metri

Prin construcția acestei statui, Iosif Constantin Drăgan a dorit să scoată în evidență întâietatea românilor în formarea culturii europene, prin componenta ei daco-tracă.
Iată o destinație de vacanță, pentru cei care n-au vizitat acea parte a țării.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu