Share
Echinocțiul de primăvară 2024

Echinocțiul de primăvară 2024

Echinocțiul de primăvară de anul acesta a avut loc în România, miercuri, 20 martie 2024, dimineața, la ora 05:06 și a marcat începutul primăverii astronomice în emisfera nordică. În emisfera sudică începe toamna astronomică. În timpul echinocțiului de primăvară, ziua este egală cu noaptea, iar începând din acel moment, perioada de lumină începe să crească, iar cea lipsită de lumină scade.

Cuvântul „echinocțiu” derivă din cuvântul francez ”équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul ”aequinoctium”, format din ”aequus” – ”egal” şi ”nox”, ”noctis” – ”noapte”.

Primăvara astronomică depinde de data echinocțiului de primăvară, cunoscut și sub numele de echinocțiul vernal, care variază de la un an la altul. Echinocțiul are loc de două ori pe an, în martie (echinocţiul de primăvară) şi în septembrie (echinocţiul de toamnă).

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc.

În ziua echinocțiului, soarele răsare exact din est și apune în vest pentru toți locuitorii Pământului.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu