Share
Maramureșeanul Vasile Marian, alături de colegii din Viena, a încântat publicul, la Concertul „O primăvară vieneză”l

Maramureșeanul Vasile Marian, alături de colegii din Viena, a încântat publicul, la Concertul „O primăvară vieneză”l

Sâmbătă seara, sala Teatrului Municipal din Baia Mare a devenit neîncăpătoare, găzduind băimăreni dornici de a fi părtași la o muzică de calitate. „O primăvară vieneză” a adus bucurie și mireasmă de primăvară în urbea noastră. Cei cinci artiști, prezenți la Concertul „Hands on World”, Vasile Marian, Ruben Doran, Momir Marijokovic, Johnny Bertl și Andi Steirer, și-au așezat cu delicatețe inimile în instrumentele loc, oferind emoție pentru toți cei aflați în sală.

Vasile Marian, unul dintre muzicieni, este maramureșeanul nostru, fiul al comunei Groși. Și-a făcut debutul muzical la Ansamblul „Maramureșul” din Baia Mare, absolvind apoi, Conservatorul de muzică „Carl Maria von Weber” din Dresda. A avut o carieră de pedagog la Conservatorul de Muzică „Franz Shubert”, Școala de muzică din Hollabrunn, fiind și profesor de oboi și muzică la „Conservatoriul Prayner” din Viena. Este membru fondator al Wiener Mozartakademie și Klangforum Wien. De-a lungul carierei sale artistice, a concertat cu dirijori și muzicieni renumiți ai lumii. Deși plecat din țară, a păstrat legătura cu locul natal, fiind prezent de fiecare dată la evenimentele comunei Groși.

Muzicienilor le-a fost alături organizatorul acestui eveniment, Eliza Marian-Zurman, o prezență remarcabilă în peisajul muzical vienez, care s-a ocupat până în cel mai mic detaliu de buna desfășurare a seratei muzicale.

Repertoriul ales a fost unul bogat și variat. Un număr de 14 compoziții a încântat auzul spectatorilor. Pe lângă partiturile  lui Johann Straus, J.S. Bach, s-au ascultat și cele ale lui Vasile Marian, „De la câmp” și „Suita ungurească”.

Publicul meloman a avut parte de o seară magică, concertul fiind unul total atipic și captivant. Baia Mare are nevoie de astfel de evenimente culturale, ducând lipsa unei filarmonici, care ar aduce bogăție culturală orașului și locuitorilor lui. O filarmonică nu e doar un loc pentru concerte, ci și un centru cultural vital pentru un oraș. Poate oferi o platformă pentru artiștii locali și internaționali, făcând posibilă împărtășirea muzicii cu comunitatea, reprezentând un simbol al identității culturale a orașului.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu