Share
Turiști fascinați de lăcașurile sfinte din Maramureș: Un cuplu de spanioli vizitează frumusețile maramureșene, luând pe rând, fiecare din obiective

Turiști fascinați de lăcașurile sfinte din Maramureș: Un cuplu de spanioli vizitează frumusețile maramureșene, luând pe rând, fiecare din obiective

Turiști fascinați de lăcașurile sfinte din Maramureș: Un cuplu de spanioli vizitează frumusețile maramureșene, luând pe rând, fiecare din obiective

Se tot vorbește despre turismul Maramureș, în ce măsură el este atractiv pentru străini și românii iubitori de călătorii. În primul rând, este necesară o infrastructură de transporturi favorabilă dezvoltării, pentru ca vizitatorii să își mai dorească să revină și altă dată.

În al doilea rând, este nevoie de implicare în promovarea obiectivelor pe care le deține Maramureșul. Ar fi minunat ca turiștii să fie mai mulți, însă ne bucurăm că găsim în teritoriu oameni pasionați să descopere tainele Maramureșului. Săpânța, Mănăstirea Peri, zi de vară. Cerul e acoperit și stă să plouă. Întâlnim la intrarea în lăcașul de cult doi turiști. Vorbesc în spaniolă. Curioși, am dorit să aflăm ce i-a adus tocmai în Maramureș, în vacanță.

”Am vrut să vedem cu ochii noștri bisericile din Maramureș!”

Felix (72 ani) și Matilde (67 ani) sunt din Oviedo, Spania. Nu au copii, fapt pentru care nimic nu îi împiedică să ia la pas ținuturi străine lor. Au descoperit Maramureșul pe Internet și s-au gândit să adauge pe lista lor de locuri ”de vizitat” lăcașurile de cult din zona noastră. ”Ne-am gândit să facem un tur al Europei, inclusiv al României. Dorim să vizităm toate obiectivele turistice importante din țara dumneavoastră. În Spania, nu am văzut vreo ofertă de circuit turistic. Astfel, am văzut pe Internet că aveți foarte multe biserici minunate, multe dintre ele recunoscute de UNESCO, ca fiind parte din patrimoniul cultural mondial. Acest lucru ne-a determinat să venim și să vizităm. Am vrut să vedem cu ochii noștri cât de frumoase sunt”, arată pentru DirectMM.ro Felix și Matilde din Oviedo.

”Există un singur Dumnezeu!”

Invariabil, atunci când descoperi o zonă pentru prima dată, faci comparații. În acest fel, celor doi soți le-a atras atenția un aspect. ”Lumea este foarte credincioasă aici, în Maramureș. Este un lucru care a dispărut în Spania. Nu mai merg atât de mulți oameni la biserică, să se roage. Aici, în schimb, este exact opusul. Bisericile ortodoxe sunt pline. Am observat că aici 80% din biserici sunt ortodoxe, iar în Spania, 90% sunt catolice. Noi suntem catolici, însă am dorit să vedem bisericile ortodoxe. În Spania, ele sunt o raritate. Am observat, însă, că preoții sunt diferiți aici, față de preoții spanioli. Însă, așa este, există un singur Dumnezeu. Am vizitat multe locuri din lume și aceasta este concluzia noastră. Există o singură Divinitate, indiferent de cum o numim”, au explicat Felix și Matilde.

Au rămas fascinați de Cimitirul Vesel!

I-am surprins pe cei doi spanioli la începutul periplului lor prin Maramureș. ”Până în prezent, nu am apucat să vedem foarte multe. Suntem de abia la începutul circuitului nostru. Am apucat numai să vedem ieri Șurdești, am venit acum aici, în Săpânța. Pe lista noastră figurează Bârsana, Bogdan Vodă. Aici, în Săpânța, am apucat să vizităm Cimitirul Vesel. E neprețuit, e incredibil, e minunat. Un ghid ne-a explicat și ne-a tradus câteva mesajele de pe cruci”, au mărturisit cei doi soți.

Cele două Românii din Spania

Discuția cu cei doi spanioli se îndreaptă către românii de aici și românii lor. Vorbim, desigur, despre cei care lucrează în Peninsula Iberică. ”Foarte mulți români locuiesc și trăiesc în Spania. Am observat că, de regulă, românii sunt foarte călduroși, onești și buni muncitori. Sunt bine îmbrăcați și bine instruiți. Din păcate, există și o a doua categorie de români. Unii care cerșesc, neîngrijiți și care întind mâna permanent sau care se apucă de furat. Practic, am observat, în Spania, că sunt două Românii. Însă, desigur, noi ne-am îndrăgostit de prima Românie. Am dorit să văd România, la ea acasă”, au detaliat cei doi soți spanioli. La despărțire, cei doi ne-au făcut o remarcă, observând că avem la noi un rucsac cu însemnele Barcelonei. Spre deosebire de celelalte subiecte dezbătute, aici nu au fost de acord cu noi. Zâmbind, cu mult fair play, ei ne-au spus că sunt în tabăra cealaltă. Sunt fani ai Realului din Madrid. I-am lăsat, apoi, să își facă poze. Îi aștepta o nouă destinație din Maramureș…

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu