Share
În această duminică: A fost resfințită biserica din Odești

În această duminică: A fost resfințită biserica din Odești

Duminică, 16 octombrie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a resfințit biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Odești, Protopopiatul Chioar,  înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Am revenit în comunitatea credincioşilor ortodocşi din Odeşti, comuna Băseşti, după 15 ani.

Localitatea este în zona Codrului, pe nişte coline şi dealuri frumoase şi cu oameni foarte credincioşi, vrednici, harnici şi darnici şi care, cu păstorul lor, părintele Alin Marian Cozuc, care este acolo de 4 ani, au reuşit să restaureze biserica, în exterior, să reorganizeze interiorul, Sfântul Altar, să padimenteze cu gresie, să restaureze parţial pictura, care s-a degradat, între timp, să înnoiască casa parohială, să facă dren de jur împrejurul bisericii şi să o iubească şi să o îngrijească aşa cum se cuvine să fie îngrijită, înfrumuseţată şi iubită casa lui Dumnezeu, pentru că este cea mai importantă construcţie dintr-o localitate.

Biserica are hramul istoric „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Numărul credincioşilor este cu ceva peste 300, 105 familii sunt aici, deci este lăudabil că o comunitate mică a făcut lucruri importante, mari şi frumoase, pentru că atunci când începi un lucru, îl termină Dumnezeu, dacă l-ai făcut cu bună credinţă şi pentru slava numelui lui Dumnezeu. Ne-am bucurat să fim din nou împreună cu credincioşii de aici şi dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot lucrul pe care l-au împlinit”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Slujba de târnosire
După o primire frumoasă făcută PS Iustin de primarul Ioan Călăuz şi un grup de credincioşi evlavioşi, ierarhul a oficiat slujba de târnosire a bisericii, care va împlini la anul o vechime de aproape două secole de existenţă (construită în anul 1823). Biserica a fost sfinţită pentru prima dată în 26 iunie 1977, de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Târnosirea bisericii a fost necesară, deoarece, începând din anul 2021, cu binecuvântarea și sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-au executat mai multe lucrări edilitare: reamenajarea Sfântului Altar și a Sfintei Mese; pictarea perdelei și a unui rând de medalioane cu sfinți români și ierarhi; înlocuirea ușii de la intrare cu alta nouă; înlocuirea pardoselii vechi cu gresie; montarea sistemului de încălzire prin pardoseală; zidirea unui lumânărar de cărămidă; executarea unui drenaj pe lângă biserică; tencuirea și vopsirea exterioară; realizarea Altarului de Vară, a unui grup sanitar, precum și alte lucrări. Toate acestea au fost executate sub îndrumarea și conducerea preotului paroh Alin Marian Cozuc, sprijinit cu jertfă și dăruire de membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Vasile Chiș. Cheltuielile au fost suportate de dreptcredincioșii Parohiei Odești, precum și de alți binefăcători.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

Doisprezece preoţi şi patru diaconi au alcătuit soborul slujitor al Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii: Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar emerit, Pr. Ciprian Coza, protopopul Chioarului, Pr. Alin Marian Cozuc, paroh, Pr. Adrian Dunca din Sălişte, Pr. Vlad Ioan din Băseşti, Pr. Ovidiu Spătar din Oarţa de Jos, Pr. Răzvan Romocea din Urmeniş, Pr. Daniel Sabău din Mogoşeşti, Pr. Vasile Ardelean din Crasna Vişeului, Pr. Florian Daniel din Făureşti, Pr. Cozmin Bud din Stremţ, Pr. Nicolae Babiuc, din Călineşti, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La priceasnă, Arhid. Vlad Verdeş a interpretat un frumos cântec religios.

„Semănătorul este Dumnezeu, iar pământul este de patru categorii”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, după care a vorbit de valoarea cuvântului şi puterea lui, pe care credincioşii trebuie să le înţeleagă. Dumnezeu a creat lumea doar cu cuvântul şi doar când l-a creat pe om, l-a făcut cu mâna Sa. Lumea este opera lui Dumnezeu, iar omul este capodopera lui Dumnezeu. Fiecare persoană este un proiect unic al lui Dumnezeu. De aceea, clonarea este o înfruntare a lui Dumnezeu”, mai precizat ierarhul, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu