Share
Premiații celei de-a VI-a ediții a Concursului Național Online de Interpretare Muzicală Bizantină „Ziua Învierii”

Premiații celei de-a VI-a ediții a Concursului Național Online de Interpretare Muzicală Bizantină „Ziua Învierii”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a desfășurat a VI-a ediție a Concursului Național Online de Interpretare Muzicală Bizantină „Ziua Învierii”, în memoria psaltului maramureșean Robert Babici, care a trecut la cele veșnice în luna mai a acestui an.

Juriul a fost alcătuit persoane de specialitate în domeniu, după cum urmează:

  • Pr. Prof. Dr. Dumitru Codruț Scurtu, doctor în Muzică al Universității Naționale de Muzică din București, profesor de Muzică psaltică și Educație muzicală la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, dirijor al Coralei preoților din Arhiepiscopia Râmnicului, vicepreședinte al Asociației Naționale a Corurilor din România și membru reprezentant în Comisia Națională de Muzică Psaltică a Patriarhiei Române, fondator și dirijor al mai multor coruri și grupuri corale;
  • Arhid. Mihail Bucă – protopsaltul Catedralei Patriarhale din București, fondatorul și dirijorul Grupului psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române; traducător, compozitor și interpret, formator al multor generații de psalți;
  • Dr. Cătălin Cernătescu – doctor în Muzică al Universității Naționale de Muzică din București, cadru didactic asociat al Universității Naționale de Muzică din București, asistent de cercetare științifică și profesor de Educație muzicală la Școala Gimnazială 79 din București; traducător, compozitor și interpret.

În urma evaluării celor două înregistrări a fiecărui participant și a deliberării membrilor juriului, s-a obținut următorul clasament:

  • Premiul I: Andrei Mihnea Lupașcu (Seminarul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman) – 96 puncte;
  • Premiul I: Ana Nuță (Facultatea de Litere din Craiova, Domeniul Muzică, specializarea Interpretare Muzicală-canto, profesor îndrumător: Pr. Lect. Dr. Adrian Cristian Mazilița) – 93 puncte;
  • Premiul II: Rafail Ardelean (Școala de Muzică Bizantină din Edessa din Koufalia, Tesalonic, Grecia, profesor îndrumător: Aristotelis Vogiatzoglou) – 92 puncte;
  • Premiul II: Ionela Amelia Glăvan (Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, profesor îndrumător: Asist. Univ. Dr. Victor Șapcă) – 86 puncte;
  • Premiul III: Ioana Emanuela Benciu (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca) – 78 puncte;
  • Mențiune: Irina Dudău (Seminarul Teologic „Sfânta Ecaterina” Prislop, profesor îndrumător: Gabriela Hauși) – 72 puncte;
  • Mențiune: Andreea Filoftea Glăvan (Seminarul Teologic „Sfânta Ecaterina” Prislop, profesor îndrumător: Gabriela Hauși) – 70 puncte.

În punctarea interpretării membrii juriului au ținut cont de mai multe aspecte care țin de acest lucru: dificultatea partiturii, intonație, frazare, fidelitate stilistică ș.a.

„Într-o societate care tinde redefinirea protecției sub forme de distanțare fizică în duh „normativ” de „forță majoră” la Baia Mare muzica învinge din nou reafirmând încă odată prin forța sa de artă taumaturgică soluția pentru nevoia omului de comuniune în duhul pur al rugăciunii cântate.

Concursul care, deși în manieră „on line”, potrivit duhului vrem(elnic)ii, dorește, așa cum se și cuvine, respectarea bunei rânduieli reușește să reafirme setea națională a revenirii tradiției de odinioară a cântării de strană într-o zonă care va fi suportat un hiatus de cântare bizantină de peste 700 de ani. Felicit, îmbrățișez și încurajez spre continuitate munca în acest sens a neobositului părinte arhidiacon Adrian Dobreanu care prin eforturi numai de sfinția sa știute reușește să țină aprinsă candela cântării autentice într-o zonă unde influența folclorului autohton a acoperit melosul arhaic autentic aproape în totalitate.

Felicit cu îmbrățișare concurenții care la ani de deplină tinerețe au lăsat „dulcețurile” societății secularizare și au ales calea cântării mântuitoare, încurajându-i pe mai departe a deveni candele aprinse cu mult ulei pentru zonele de unde provin! Metanie de recunoștință Preasfințitului Părinte Iustin care se înconjoară de tineri harnici și râvnitori ai înălțimilor academice făcându-Se pe Sine bun Chiriarh și Părinte Veghetor al Viitorului Muzical al eparhiei Maramureșului și Sătmarului!”, mărturisește părintele Codruț Dumitru Scurtu.

„Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru faptul că și în acest an am reușit să organizăm cea de VI-a ediție consecutivă a Concursului de Interpretare Muzicală Bizantină (și în acest an, online) cu participarea mai multor tineri iubitori de muzică bizantină din toate colțurile țării, care, într-un fel sau altul, au dorit să își aducă aportul lor interpretativ în cadrul acestei ediții în memoria psaltului maramureșean Robert Babici.

Doresc să mulțumesc Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru binecuvântare și suținere, distinșilor membri ai juriului pentru evaluarea interpretărilor la un înalt nivel academic, membrilor Asociației Theologos precum și tuturor celor implicați în acest proiect, unic în Eparhia noastră și printre puținele de acest fel care se organizează în țară”, a precizat arhid. Adrian Dobreanu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu