Share
Parte din atracțiile Maramureșului: Cele mai frumoase și speciale, dar și mai prețioase, eșantioane minerale din Baia Mare! Exponatele lunii septembrie! (FOTO)

Parte din atracțiile Maramureșului: Cele mai frumoase și speciale, dar și mai prețioase, eșantioane minerale din Baia Mare! Exponatele lunii septembrie! (FOTO)

Parte din atracțiile Maramureșului! Cele mai frumoase și speciale dar și mai prețioase eșantioane minerale din Baia Mare! Așadar iată aici, cele patru exponate, ale săptămânii, din luna septembrie!

Reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare anunță în fiecare luni care este exponatul săptămânii în curs. Iată care sunt cele patru exponate care au primit acest titlu în luna septembrie.

Trebuie spus faptul că în cadrul acestui proiect iubitorii de frumos pot să afle mai multe despre piesele care se află în patrimoniul unității muzeale băimărene, fiind lansată, totodată, astfel, o invitație de a trece pragul acesteia, pentru a le vedea și evident admira pe viu. Iată deci care sunt cele patru vedete ale lunii septembrie 2021, așa cum arată prezentarea reprezentanților unității muzeale băimărene.

1.Calcopirită, cuarț, blendă, pirită.
Calcopirită (CuFeS₂), cuarț (SiO₂), blendă (ZnS), pirită (FeS₂) – eșantion acoperit integral cu cristale tetraedrice de calcopirită crescută în parageneză cu cristale de cuarț transparent lungi de maxim 20 mm, cuarț crescut pe alocuri și sub formă de agregate radiare.
Dimensiuni: 24/19/10 cm
Proveniență: Mina Cavnic, Maramureș, România
Expunere: Techirghiol (2005); expoziția permanentă
Foto © Valentin Ganța.

2.Blendă, calcit.
Blendă (ZnS), calcit (CaCO₃) – eșantion format din cristale bine dezvoltate de blendă și calcit slab cristalizat, acoperit cu cristale fine de calcit alb și cristale de maxim 30 mm de blendă sub forma unor dodecaedrii pentagonali. De remarcat culoarea de miere închisă a blendei, așa numita „blenda honey”.
Dimensiuni: 13/10/5 cm
Proveniență: Mina Herja, Maramureș, România
Expunere: expoziția permanentă
Foto © Valentin Ganța.

3.Calcit, blendă.
Calcit (CaCO₃), blendă (ZnS) – eșantion format din cristale de maxim 20 mm de blendă crescută în parageneză cu calcopirită slab cristalizată, peste care s-au depus pe alocuri cristale de calcit alb sub forma romboedrilor înșeuați dar și câteva agregate alipite între ele compuse din cristale scalenoedrice de calcit alb fluorescent.
Dimensiuni: 15/9/6 cm
Proveniență: Mina Cavnic, Maramureș, România
Expunere: Dijon (Franţa,1999); Freiberg (Germania, 2002); expoziția permanentă
Foto © Valentin Ganța.

4.Pirită, cuarț
Pirită (FeS₂), cuarț (SiO₂) – eșantion acoperit integral cu cristale mari, cubice, de pirită, cu latura de maxim 30 mm, de culoare galben aurie, crescute în parageneză cu cristale de cuarț transparent, lungi de maxim 10 mm.
Dimensiuni: 11/8/6 cm
Proveniență: Mina Țibleș, Maramureș, România
Expunere: Franţa (1995 – 1997); expoziția permanentă
Foto © Valentin Ganța.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu