Share
Opinie și propunere inedită ale prof. dr. Ioan Gherghel, în contextul situației actuale a fotbalului băimărean

Opinie și propunere inedită ale prof. dr. Ioan Gherghel, în contextul situației actuale a fotbalului băimărean

Într-o postare publică, prof. dr. Ioan Gherghel și-a exprimat opinia și a formulat o propunere inedită în contextul situației actuale a fotbalului băimărean.

„În numărul din 20 august 1903 al ziarului Nagybanya es Videke (Baia Mare și Împrejurimi), apărea anunțul: „Fotbal Club Baia Mare, azi după masă la ora 5 organizează pe Arena Târgului un mare concurs de fotball. Seara dans în localul parcului orașului”. Așadar, fotbal organizat în oraș de pe la 1903. Un club de fotbal FC 1903 Baia Mare i-ar face invidioși și pe cei de la CFR 1907 Cluj. Ca să nu mai vorbim de cei de pe la 1948″, a scris prof. dr. Ioan Gherghel.

Absolvent al Facultății de Filosofie din Iași, Ioan Gherghel este doctor în filosofie, specializarea „Teoria comunicării” și profesor asociat la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare. Este autorul cărții „Forme de manipulare televizuală”, considerată o carte incitantă și de mare miză inclusiv pentru cei care practică jurnalismul. De asemenea, știm că este și un mare iubitor al sportului.

Chiar la finalul săptămânii trecute, DirectMM a publicat articolul O altfel de istorie a oraşului Baia Mare. Clădiri și edificii cu poveste (XVII): Stadionul „Viorel Mateianu”, autori fiind dr. Viorel Rusu și Lucia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș:

„Sursele documentare ne spun că în 1898 în Baia Mare a fost adusă prima minge de fotbal de către englezul George Johnson, angajat al Direcţiei Minelor de aici, acesta iniţiind un grup de tineri în practicarea acestui joc, devenit foarte repede popular.

Spre exemplificare ziarul “Nagybánya és Vidéke” („Baia Mare şi împrejurimi”) din 5 mai 1901 cuprinde în paginile sale un articol interesant în care, printre altele, se spune: „…directorul Gimnaziului de stat din Baia Mare a interzis jocul de fotbal …”. Această măsură „educativă” nu a rămas fără reacții. Ministrului educaţiei (din Budapesta) i-a fost adresat un protest în numele a „300 de băimăreni, cetăţeni de onoare”. Comunitatea locală a reacţionat prompt la o măsură de interdicţie a unui mod plăcut de fortificare fizică a organismului.

Se pare că în vara anului 1903 în Baia Mare exista (neoficial) un club de fotbal (F.C. Baia Mare), cu două echipe şi jucători care se antrenau sistematic. Tot în aceeaşi perioadă, după cum ne dovedeşte presa timpului (cu detalii privind locaţia şi desfăşurarea evenimentelor), alături de fotbal se acorda mare atenţie şi altor manifestări sportive precum: gimnastica (ridicarea şi aruncarea greutăţilor), „…rezistenţa la alergare”, „… fuga dată de ştafetă”, „… saltul la înălţime” etc., cei victorioşi în aceste întreceri sportive fiind răsplătiţi cu medalii. Uneori răsplata îmbrăca forme neobişnuite pentru zilele noastre, după cum reiese din următoarea prezentare: „…pentru saltul la înălţime s-a primit o cupă de argint pe care câştigătorul o poate folosi un an de zile…” sau „… pentru săritura în lungime (pentru 3 m) s-a acordat un inel de aur valoros…”. Interesant este faptul că toate aceste „medalii” au fost expuse într-unul din magazinele oraşului pentru a fi văzute de toţi membrii comunităţii”. Întreg articolul îl puteți citi AICI.

Desigur, clubul de fotbal băimărean are o istorie îndelungată și chiar tumultoasă. Cele mai importante performanțe se leagă de „era Mateianu”. Viorel Mateianu (foto stânga) este considerat cel mai performant antrenor care a activat la Baia Mare, astfel că stadionul de sub Dealul Florilor îi poartă în prezent numele. Antrenorul Viorel Mateianu este inventatorul jocului de posesie denumit și „Morișca”, un joc care năucea adversarul, FC Baia Mare fiind renumită ca echipă care foarte rar ceda puncte pe teren propriu.

Astfel, în sezonul 1977 – 1978 al Diviziei B, Seria III, echipa Fotbal Club Baia Mare are o evoluție excelentă, terminând campionatul pe locul 1, obținând titlul de campioană și implicit promovarea în Divizia A. Echipa Fotbal Club Baia Mare a adunat un total de 51 puncte din 34 meciuri disputate, obținând 22 victorii, 7 egaluri și 5 înfrângeri, marcând 80 goluri și primind 25 goluri, cu un golaveraj de + 55 goluri.

În sezonul 1978 – 1979 al Diviziei A echipa Fotbal Club Baia Mare are o evoluție formidabilă, terminând campionatul pe locul 5. Echipa a adunat un total de 38 puncte din 34 meciuri disputate, obținând 17 victorii, 4 egaluri și 13 înfrângeri, marcând 42 goluri și primind 38 goluri, cu un golaveraj de + 4 goluri.

În același sezon a câștigat 9 meciuri consecutive, a fost liderul campionatului României între etapa 8 și etapa 13, respectiv etapa 16 și etapa 18.

Totodată, a fost campioană de toamnă, terminând turul de campionat pe primul loc.

La finalul sezonului, doar golaverajul a făcut diferența între locul 5 obținut de Fotbal Club Baia Mare și de locul 4 obținut de Universitatea Craiova și implicit de participarea în cupele europene.

Un eveniment care trebuie neapărat menționat în istoria fotbalului băimărean este cel din 15 septembrie 1982, când în turul 1 al Cupei Cupelor, FC Baia Mare obținea la Baia Mare o remiză de prestigiu cu Real Madrid, 0-0. Echipa băimăreană a pierdut returul de la Madrid cu scorul de 5-2, însă duelul din Cupa Cupelor cu celebra formație spaniolă a rămas pentru totdeauna ca reper în memoria iubitorilor fotbalului din municipiul nostru. Poveștile din jurul celor două memorabile partide reverberează până în ziua de astăzi.

La ora actuală, echipa locală, care activează sub numele Minaur Baia Mare, se află pe ultimele locuri în liga a 3-a și, din păcate, la această dată nu se văd mari șanse de redresare, astfel încât s-ar putea ca la finalul sezonului să retrogradeze în liga a 4-a.

Semnalul și propunerea inedită a domnului profesor dr. Ioan Gherghel vin, deci, într-un moment delicat al fotbalului din municipiul nostru, dar constituie și un îndemn pentru ca responsabilii și chiar comunitatea locală să își abată atenția asupra soartei acestui club local atât de îndrăgit.

 

Sursa foto stadionColecția de fotografii și cărți poștale ilustrate a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș / foto: Minerva Luca / Șomcutean Zamfir.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu