Share
O cometă de Crăciun: Specialiștii astronomi băimăreni explică fascinant un fenomen absolut încântător mai ales că acum clar este la modă „Don’t Look Up”!(FOTO)

O cometă de Crăciun: Specialiștii astronomi băimăreni explică fascinant un fenomen absolut încântător mai ales că acum clar este la modă „Don’t Look Up”!(FOTO)

O cometă de Crăciun:Specialiștii astronomi băimăreni explică fascinant un fenomen absolut încântător mai ales că acum clar este la modă filmul „Don’t Look Up”!

Zilele acestea, cu siguranță, ați observat vâlva legată de filmul „Don’t Look Up”, o parodie fantastică a societății în care trăim. Dacă este un film bun sau prost, e greu de spus, întrucât această peliculă pare a fi exact ca și subiectul: atât de controversată, încât a împărțit cinefilii în două categorii.

Pe scurt, este vorba despre doi astronomi, interpretați de Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence (actrița fiind, în opinia mea strict, magistrală) care descoperă o cometă având un diametru de aproximativ 9 kilometri care se îndreaptă către Terra. Cei doi anunță președinta Statelor Unite ale Americii, interpretată de Meryl Streep, care se vrea o variantă feminină virtuală a lui Donald Trump (de altfel și „Don’t Look Up”, titlul filmului, pare a suna ca Donald Trump). Aceasta refuză să creadă în ipoteza oamenilor de știință, după care, atunci când conștientizează pericolul, stă la mâna speculanților dornici de a acumula și mai mulți bani în conturi, sacrificând opinia specialiștilor. Populația se împarte în două tabere, la pândă aflându-se și politicieni meschini și presă dornică de senzațional, ca-ntr-o fină ironie a societății actuale, divizată de subiectul COVID-19, respectiv vaccinarea anti-COVID-19, cei care privesc în sus și cei care „Don’t Look Up”. De altfel, filmul are multe faze haioase (vezi faza devenită epică deja, cu generalul care „îi face de bani” pe protagoniști, la Casa Albă!), cu toate că subiectul nu e deloc de râs. Filmul este clar de urmărit, astfel că vă puteți contura singuri o opinie, în plus abundă de faze comice și are o distribuție de invidiat, cu artiști ca talentata Ariana Grande și alți actori și cântăreți. Netflix a dat-o pe glumă și a transmis un mesaj pe propria pagină de Facebook: „Ne cerem scuze pentru discuțiile iscate la mesele de Crăciun referitoare la «Don’t Look Up». Răspunsul corect la întrebarea „Dacă «Don’t Look Up» e un film bun sau prost?” este DA”.

Dar acum să ne întoarcem la adevărata cometă. Pentru că exact când „Don’t Look Up” devenea un blockbuster în toată lumea, fiind urmărit, printre colindători și consum de sarmale și în țara noastră, un corp ceresc, cel mai strălucitor din acest an, traversa câmpul vizual al Terrei. Probabil că trecerea adevăratei comete a fost umbrită de succesul filmului, fie el bun sau prost. Cert este faptul că reprezentanții Planetariului Baia Mare au publicat o explicație cu privire la cometa numită Leonard. Sigur că Leonard nu prezintă vreun pericol pentru planeta noastră, asemeni lui Dibiaski, numită, astfel, în film, după numele de familie al personalului principal al peliculei, interpretat de haioasa actriță Jennifer Lawrence. „Coada unei comete străbate acest câmp vizual telescopic lat de trei grade, capturat sub cerul întunecat al Namibiei pe 21 decembrie. În explozie cu doar câteva zile în urmă și tocmai ajunsa la vizibilitatea cu ochiul liber, Cometa Leonard (C/2021 A1) este anul acesta. cea mai strălucitoare cometă. Binoclul va face totuși mai ușor de observat cometa difuză, aproape de orizontul vestic după apus. Detaliile dezvăluite în imaginea clară arată coama cometei cu o nuanță verzuie și urmăresc interacțiunea cozii ionice a cometei cu câmpurile magnetice din vântul solar. După ce a trecut cel mai aproape de Pământ pe 12 decembrie și de Venus pe 18 decembrie, cometa Leonard se îndreaptă spre periheliu, cea mai apropiată apropiere de Soare pe 3 ianuarie. Apărând pe cerul frumos de seară de la sfârșitul lunii decembrie, cometa Leonard a devenit cunoscută și ca cometa de Crăciun din 2021”, arată reprezentanții Planetariului Baia Mare. Însă, aceasta nu este singura fotografie spectaculoasă cu Leonard-ul din acest Crăciun. Reprezentanții Planetariului Baia Mare au mai publicat una cu cometa Leonard în fundalul voalului de lansare a James Webb Space Telescope al NASA.

„Care dintre aceste două dungi este o cometă? Deși ambele au caracteristici asemănătoare cometei, dunga inferioară este singura cometă reală. Această dungă inferioară arată coama și coada cometei Leonard, un bloc de gheață stâncoasă de mărimea unui oraș, care trece prin sistemul solar interior în timp ce își continuă orbita în buclă în jurul Soarelui. Cometa Leonard a realizat recent cea mai apropiată trecere atât față de Pământ, cât și de Venus și va da ocol Soarelui săptămâna viitoare. Cometa, încă vizibilă cu ochiul liber, a dezvoltat o coadă lungă și schimbătoare în ultimele săptămâni. În schimb, dunga superioară este pluma de lansare a rachetei Ariane V, care a ridicat telescopul spațial James Webb (JWST) de pe Pământ în urmă cu două zile. Imaginea prezentată cu o singură expunere a fost făcută din Thailanda, iar turla din prim-plan este deasupra unei pagode din Parcul Național Doi Inthanon. JWST, cel mai mare și mai puternic telescop spațial al NASA de până acum, va orbita Soarele în apropierea punctului L2 Pământ-Soare și este programat să înceapă observațiile științifice în vara anului 2022”, mai arată reprezentanții Planetariului Baia Mare.

C.Ț.

Foto credit – Rolando Ligustri (CARA Project, CAST) and Lukas Demetz + Matipon Tangmatitham (NARIT)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu