Share
Muzeul Satului din Baia Mare, locul unde fiecare eveniment este o reușită

Muzeul Satului din Baia Mare, locul unde fiecare eveniment este o reușită

La Muzeul Satului din Baia Mare se organizează de fiecare dată evenimente deosebite. Fie că e vorba de ateliere pentru copii, târguri tradiționale sau spectacole, „Satul de pe deal” se umple de fiecare de veselie și culoare. Iar pentru asta colectivul și managerul Monica Mare merită laude.

În weekendul care s-a încheiat, Muzeul Satului din Baia Mare a găzduit cea de-a II-a ediție a evenimentului ”Dorul pâinii de acasă”. Meșteri populari, producători locali, artiști mici și mari, găzdoaie harnice, cu toții au făcut din eveniment o reușită.

Măriuca Verdeș a avut și ea un aport deosebit în organizarea manifestării. Asociația Radăcinilor Străbune și Găzdoaiele din Călinești au plămădit aluatul pâinii, iar apoi ulițele satului din oraș s-au umplut de un miros îmbietor. Reamintim că Măriuca Verdeș este o neobosită luptătoare pentru ca generația tânără să nu se îndepărteze de rădăcinile românești.

Fiind și postul Adormirii Maicii Domnului nu au putut lipsi pricesnele. Au cântat Ana Hossu, Coconii din Breb, Maria Mihali, Coconii Deseștiului, Elena Sima, Corul plugarilor din Băsești, Mărioara Pop, Corul de copii din comuna Vadu Izei, Măriuca Verdeș, Grupul Rădăcinilor Străbune, Horitoarele de la Lăpuș

Un alt moment interesant l-a constituit Moirologue performance, care, potrivit celor de la Muzeu, este un proiect colaborativ interdisciplinar dezvoltat de Christa Wall (AT) și Andreea Vlăduț (RO). La baza acestuia se află o cercetare, aflată în desfășurare, concentrată pe profesia de bocitoare, aducând în prim-plan rolul femeii ca bocitoare în diferite contexte sociopolitice de-a lungul istoriei și interogând, de asemenea, structuri și coduri patriarhale.

Realizat în colaborare cu două mari artiste ale Maramureșului – Maria Casandra Hauși și Zamfira Ludovica Mureșan – proiectul se concentrează pe diferite aspecte ale bocetului: politice, sociale și performative, promovând un schimb muzical și crearea unui spectacol performativ. Colaborarea s-a concentrat pe asimilarea și folosirea de noi tehnici vocale, aspecte lingvistice și non-lingvistice ale bocetului și metode teoretice și practice ale ritualurilor funerare din Maramureș.

L.C.H.

Citește și 

Evenimentul ”Dorul pâinii de acasă” de la Muzeul Satului Baia Mare, o rememorare a gustului copilăriei din Maramureșul de altădată


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. Marchis Ioan

    E ok asa cu participare medie si speram ca nu se vor mai organiza actiuni ce pun in pericol pretiosul nostru muzeu cum s a intamplat cu ocazia marilor concerte ce s au desfasurat aici cand uriasele scene de metsl au fost legate direct de stalpii de lemn ai caselor monumente ist.sau cu ocazia organizarii actiunii „Craciun in Maramures”,când din cauza ploii sutele de participanti sau imbulzit in casele monument stropind peretii cu noroi si altele.
    Actiunile da mica anvergura dau bine aici mai ales cand sunt organizate de specialisti .
    As zice ca un muzeu trebuie”consumat”estetic si intelectual si nu fizic si sa ne ferim de prea mult activism politic in acest spatiu sacru.

    Răspunde

Lasă un comentariu