Share
Mobilitate transnațională: Elevi de la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, în stagii de formare profesională în Europa!

Mobilitate transnațională: Elevi de la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, în stagii de formare profesională în Europa!

Mobilitate transnațională: Elevi de la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, în stagii de formare profesională în Europa!

Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” a mai făcut un pas spre mobilitatea transnațională și accesul la învățare pe tot parcursul vieții a elevilor înscriși la instituția școlară băimăreană.

Prin proiectul Erasmus ”Acces la succes în meseria mea”, zeci de elevi au avut acces la instrumente ECVET (European Credit System for Vocational Education and Training/ Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională), tineri din zone defavorizate fiind ajutați să-și construiască un set de valori individuale și sociale și să-și orienteze comportamentul și cariera în funcție de acestea. Proiectul a avut ca obiective îmbunătățirea competențelor cheie și profesionale pentru 30 elevi din clasa a X a, nivel 4, domeniile Construcții, instalații și lucrări publice (11 elevi), Mecanică (9 elevi), Electric (10 elevi) și recunoașterea prin ECVET, precum și scăderea ratei de abandon școlar la colegiul băimărean cu cel puțin 2% față de anul 2020, prin participarea la mobilități VET a 30 elevi.

Activitățile de mobilitate au constat în stagii de scurtă durată SHO pentru cursanți VET din clasa a X-a, nivel 4, domeniile Construcții instalații și lucrări publice, Mecanic și Electric organizate în trei fluxuri. În total, în aceste acțiuni au fost cuprinși 30 formabili VET și trei profesori însoțitori. În fluxul I, desfășurat în perioada 30.05-22.06. 2022 au participat 10 elevi (calificarea Tehnician în instalații electrice), la Centro De Formacao Profissional Da Industria Eletronica Energia Telecomunica Coes E Tecnologias De Informacao (CINEL), Lisabona, Portugalia. Durata schimbului de experiență a fost de 24 de zile, activitate efectivă, la care s-au adăugat două zile de călătorie. În fluxul II (09.05-03.06.2022), 11 participanți cu calificarea Tehnician desenator pentru construcții și instalații au participat la activități de formare profesională desfășurate la Modern Bud Lukasz Zdeba în Wrocław, Polonia. Durata stagiului a fost de 28 de zile (26 zile de activitate și două zile de călătorie). În fluxul trei (30.05-22.06.2022) au fost angrenați nouă participanți cu calificarea Tehnician Mecatronist (5) și Tehnician prelucrări pe mașini cu comandă numerică (4), activitățile desfășurându-se la Associacao Nacional das Empresas Metalurgicas e Electromecanicas (ANEME) din Lisabona, Portugalia. Durata fluxului a fost de 26 de zile (24 de zile de activitate și două zile de călătorie).

Proiectul, coordonat de Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, a fost finanțat în cadrul Programului „Erasmus+ ,Actiunea Cheie 122 VET ”, ID proiect: 2021-1-RO01-KA122-VET-000019444. Ideea de bază a proiectului a fost că experiența de lucru într-o companie europeană va fi utilă în formarea elevilor, aceștia îmbunătățindu-și competențele generale și cheie specifice domeniului de pregătire profesională pe baza propriei experiențe. Ei se deprind astfel cu specificațiile locului de muncă, își cunosc posibilitățile și limitele proprii și identifică problemele și resursele ce pot contribui la rezolvarea acestora. De asemenea, proiectele de acest gen sunt modalități garantate prin care elevii dobândesc competențe de comunicare într-o limbă străină, civice și sociale de asumare în cadrul echipei de la locul de muncă, asumarea de responsabilități, respectarea disciplinei la locul de muncă, precum și colaborarea cu membrii echipei pentru îndeplinirea sarcinilor primite. La ora bilanțului, atât elevii cât și cadrele didactice cuprinse în proiect consideră că acțiunea a fost o reușită și proiectul și-a îndeplinit obiectivele propuse iar colegiul băimărean a arătat, încă o dată, că nu este cu nimic mai prejos față de instituții școlare similare din Europa.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu