Share
În Orașul Baia Sprie: Daniel Leș, maramureșeanul care promovează cu măiestria sa valorile tradiționale, a devenit oficial, cetățean de onoare!

În Orașul Baia Sprie: Daniel Leș, maramureșeanul care promovează cu măiestria sa valorile tradiționale, a devenit oficial, cetățean de onoare!

În Orașul Baia Sprie: Daniel Leș, maramureșeanul care promovează cu măiestria sa valorile tradiționale, a devenit oficial, cetățean de onoare!

Eveniment important joi, 20 aprilie 2023, la Casa de Cultură a Orașului Baia Sprie, întrucât a avut loc ceremonia oficială de acordare a titlului de onoare artistului ceramist maramureșean Daniel Leș. În prezidiul festivității au luat loc artistul, primarul orașului Baia Sprie, Alin Sebastian Bîrda, directorul Bibliotecii Județene, Teodor Ardelean, directorul Direcției Județene de Cultură, Aura Pintea, scriitorul Marian Ilea, cetățean de onoare al orașului, pictorul Mircea Bochiș, cetățean de onoare al orașului, lect. univ. dr. Natalia Lazăr și directorul Casei de Cultură Baia Sprie, Sorin Todoran.

Pe Daniel Leș îl cunosc toți iubitorii de tradiții din Maramureș și din țară. Daniel Leş, în vârstă de 51 ani, a crescut într-o familie de artişti, fiind fiul pictorului și ceramistului Ioan Leș, încă de la 5 ani fiind în atelier, Imediat după Revoluţie a părăsit România. A revenit din pribegie după doar câţiva ani şi a început să-şi câştige existenţa la limita legii. Olăritul l-a ajutat să regăsească viaţa cinstită şi să devină unul dintre cei mai apreciaţi artişti şi ceramişti din Europa. De peste 30 de ani performează, promovând meșteșugul ceramicii românești în țară și peste hotare.

El a participat la diverse evenimente culturale, organizate sub egida muzeelor etnografice din România, cât și cu prilejul unor expoziții pesre hotare. Are calitatea de Ambasador al turismului maramureșean, Categoria Artă/Cultură, din partea Consiliului Județean Maramureș. Olarul a devenit subiectul mai multor articole și filme de prezentare a ceramicii maramureșene. Printre ele un scurtmetraj, Fascinația meșteșugului, marca National Geographic. Daniel Leș a făcut atelierul și gospodăria sa un adevărat muzeu-viu, a recuperat și recondiționat diverse obiecte etnografice, salvându-le și reunindu-le în structuri definitorii pentru locuințele din Țara Chioarului. Iubirea mare pentru artă a transmis-o și fiilor săi, Nicolas și Ștefan. Fiul cel mare, Nicolas, a învățat olăritul în atelierul tatălui său, în Baia Sprie. A frecventat cursurile Colegiului de Arte din Baia Mare și ale Facultății de Arte din cadrul Universității de Vest din Timișoara, fiind licențiat în ceramică.

„Mă onorează faptul că sunt recunoscut la mine acasă, în orașul meu natal. Iar eu mă simt dator să promovez această artă, ținând cont de faptul că Baia Sprie avea un centru de ceramică. Cred, totuși, că e puțin bombastic acest titlul de cetățean de onoare, nu o spun cu falsă modestie, eu cred că am o datorie de a face ceea ce fac. Le mulțumesc autorităților că au observat că sunt cu sufletul aici, întrucât este o vorbă, că niciun apostol nu e recunoscut la el acasă, dar iată că în cazul meu este contrariul. Mă bucur că oamenii văd ce fac în misiunea mea, pentru că uneori strig ca în pustie, întrucât vreau să înviu, prin diferite forme, ceea ce înseamnă arta și tradiția. Mă bucur că văd oameni care au învățat să bea din nou apă din lut. Țin aceste cursuri de ceramică nu doar pentru a duce mai departe tradiție, ci și ca o formă de terapie în contextul consumerismului de astăzi. Avem multe de spus, noi, ca Maramureș. Eu cât pot voi promova întotdeauna Maramureșul. Doresc să mulțumesc în primul rând d-lui Profesor Doctor Teodor Ardelean pentru gândul bun de a mă recomanda pentru această distincție onorabilă și bineînțeles Primăriei Baia Sprie, primarului Alin Bârda si Consilierilor Locali și directorului Casei de Cultură, Dl. Sorin Todoran. De asemenea mulțumesc d-nei Lector Universitare Doctor Natalia Lazăr pentru prezentarea pregătită pentru ceremonia din data de 20 Aprilie”, arată pentru DirectMM.ro Daniel Leș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu