Share
E vremea ciupercilor: „Culegeam multe, câteva coșuri. Le aduceam acasă, le crepam în patru, le puneam în tepșuri una lângă alta, pă țepuși”

E vremea ciupercilor: „Culegeam multe, câteva coșuri. Le aduceam acasă, le crepam în patru, le puneam în tepșuri una lângă alta, pă țepuși”

Pentru că e vremea culesului ciupercilor, reprezentanții Centrului Culturii Tradiţionale Maramureş ne reamintesc cum mergeau bunicii noștri în pădure după ptitoi/hribe.

„Când culegeam ptitoi, mergeam cu coșu’. Aveam câte un cuțit băgat în coș, în durături și când aflam ptitoance mândre de toamnă le tăiam cu cuțitul.

Culegeam multe, câteva coșuri. Le aduceam acasă, le crepam în patru, le puneam în tepșuri una lângă alta, pă țepuși. Făceam foc în cuptiori, da’ nu mare, scoteam jaru’ cela. Le lăsam acolo până a doua zî. Se prăjeu on pticuț da era moi. Pă ceie zî le scoteam din cuptiori și le scoteam din țăpușă, le puneam în tepșuri, făceam foc din nou, trăjăm jaru, apoi să prăjău mândru.

Aveam traistă din cânepă, le puneam la fiteu unde era cald că altfel nu stăteau, să sie tăt în căldură. Ori le agățam într-on cui și de acolo le luam. Când vroiam să mâncăm luam de-acolo după câte vroiam să facem de multe”, se precizează în Colecția Maria Mirela Poduț, Memoria Ethnologica nr. 72-73.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu