Tabere de vară pentru copii și adolescenți în Dănești - 2 ore în urmă
Muzeul Autografelor vine în Baia Mare; Este o expoziție unică la nivel național - 3 ore în urmă
NODU’RAR – performance de dans contemporan și video art la Colonia Pictorilor din Baia Mare - 5 ore în urmă
E vremea socatei, băutura copilăriei - 6 ore în urmă
Sesiune de formare a dascălilor în orașul Șomcuta Mare - 7 ore în urmă
Discuții între copii și psiholog despre prietenie, în municipiul Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
19 mai: Rusaliile Catolice - 8 ore în urmă
În perioada 24-26 mai: Cele mai noi modele de mașini, expuse la Auto Show Maramureș - 8 ore în urmă
Ocna Șugatag, perla izvoarelor termale din Maramureș - 8 ore în urmă
Mesajul Preasfițitului Părinte Iustin adresat tuturor femeilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului la „Duminica Mironosițelor” - 9 ore în urmă
E vremea ciupercilor: „Culegeam multe, câteva coșuri. Le aduceam acasă, le crepam în patru, le puneam în tepșuri una lângă alta, pă țepuși”
Pentru că e vremea culesului ciupercilor, reprezentanții Centrului Culturii Tradiţionale Maramureş ne reamintesc cum mergeau bunicii noștri în pădure după ptitoi/hribe.
„Când culegeam ptitoi, mergeam cu coșu’. Aveam câte un cuțit băgat în coș, în durături și când aflam ptitoance mândre de toamnă le tăiam cu cuțitul.
Culegeam multe, câteva coșuri. Le aduceam acasă, le crepam în patru, le puneam în tepșuri una lângă alta, pă țepuși. Făceam foc în cuptiori, da’ nu mare, scoteam jaru’ cela. Le lăsam acolo până a doua zî. Se prăjeu on pticuț da era moi. Pă ceie zî le scoteam din cuptiori și le scoteam din țăpușă, le puneam în tepșuri, făceam foc din nou, trăjăm jaru, apoi să prăjău mândru.
Aveam traistă din cânepă, le puneam la fiteu unde era cald că altfel nu stăteau, să sie tăt în căldură. Ori le agățam într-on cui și de acolo le luam. Când vroiam să mâncăm luam de-acolo după câte vroiam să facem de multe”, se precizează în Colecția Maria Mirela Poduț, Memoria Ethnologica nr. 72-73.