Share
Cum a fost sărbătorit în Baia Mare Praznicul Înălțării Domnului – Ziua Eroilor

Cum a fost sărbătorit în Baia Mare Praznicul Înălțării Domnului – Ziua Eroilor

Joi, 2 iunie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Înălțarea Domnului” din Municipiul Baia Mare, cu ocazia hramului lăcașului de închinare.

Din soborul părinților au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, parohul lăcașului de închinare și directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Alexandru Buteanu, slujito la această biserică, Pr. Bogdan Bancos, slujitor la capela din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie „Nicolae Rușdea” din Baia Mare, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat și Ierod. Calinic Nistor, de la Mănăstirea Rohia.

Între mulțimea credincioșilor care a fost prezentă la această sărbătoare duhovnicească, au fost prezenți elevii din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, care au fost ca o pată de culoare aleasă, fiind îmbrăcați fie în uniformele școlare, fie în straiele populare tradiționale.

Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

La momentul pricesnei, Ioana Mihai, elevă în clasa a X-a la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare și la Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” a interpretat o cântare bisericească specifică acestei perioade.

În cadrul sfintei slujbe Preasfinția Sa a rostit ectenia întreită pentru cei adormiți, care s-au mutat la Domnul, eroii neamului, care și-au dat viața pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, din toate timpurile și din toate locurile.
După momentul Chinonicului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un bogat cuvânt de învățătură, făcând referire la pericopa evanghelică ce a fost citită în cadrul Sfintei Liturghii.

„Iubiți credincioși, două lucruri nu au reușit să înțeleagă în deplinătatea lor Sfinții Apostoli și ucenicii Mântuitorului nostru Iisus Hristos: de ce a trebuit ca Fiul lui Dumnezeu, pe Să sufere și Să pătimească pentru mântuirea omului, iar cel de-al doilea lucru pe care nu l-au înțeles, dar l-au acceptat, a fost după momentul Învierii din morți, și anume că Se va înălța la cer, că va pleca dintre ei”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

„Cu săvârșirea Praznicului Înălțării Domnului la Cer se pecetluiește actul suprem de împăcare a omului cu Dumnezeu și a lui Dumnezeu cu omul; tocmai din acest motiv, această sărbătoare are o însemnătate aleasă și o profunzime duhovnicească. Orice despărțire este dureroasă și foarte grea; astfel de despărțire au simțit și ucenicii Mântuitorului și parcă îi vedem înlăcrimați după Dumnezeiescul Învățător. Despărțirea era resimțită ca o părăsire”, a explicat Preasfinția Sa.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat o slujbă de pomenire și a participat la solemnitățile organizate la Monumentul Ostașului Român de către autoritățile centrale și locale prilejuite de Ziua Eroilor, declarată zi de sărbătoare națională a României, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu