Share
Colaborare între maramureșeni și sătmăreni: Localitatea Lucăceni, înființată de Vasile Lucaciu, împlinește 100 de ani

Colaborare între maramureșeni și sătmăreni: Localitatea Lucăceni, înființată de Vasile Lucaciu, împlinește 100 de ani

În 1924-1925, maramureșenii din Șișești și satele aparținătoare au luat calea pribegiei. S-au dus către vest și, prin intermediul celebrului Vasile Lucaciu, au întemeiat, în județul Satu Mare, un sat. Și el s-a numit Lucăceni.

Am vorbit mult despre acest sat. Asta întrucât, în prezent, este enclava românească de la granița României cu Ucraina. De ce enclavă? Este aproape de granița cu Ungaria, dar este în România. Este cel mai încărcat sat de istorie românească din preajma Careiului, ultimul oraș salvat de dominația străină.

Cu toate că este situat la 127 km de Șișești, satul Lucăceni menține aceeași senzație de românism și de maramureșenism. Părinte paroh este protopopul Careiului, Florian Mocan. Iar directorul Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” este soția sa, Nicoleta Mocan. În calitate de director, la împlinirea centenarului localității, a venit cu o inițiativă benefică, una care va rămâne în istoria colectivității. Dar pentru a putea duce la îndeplinire proiectul unic de unificare a comunităților, este nevoie de o realizare comună. Așadar, toți cei care aveți fotografii vechi, de pe vremea mutării din Șișești la Lucăceni, vă invităm să le arătați celor de la școală. La fel, fotografii vechi sau mai noi, cu satul sau cu oameni, la fel. În calitate de fiu al satului, vă rog să ajutăm realizarea unui album centenar. Nu aș fi aflat de idee dacă nu era Natalia Fornvald, inspector școlar ISJ Maramureș, căreia se îndreaptă calde mulțumiri.

”Dragi locuitori ai satului Lucăceni, cu ocazia sărbătoririi centenarului localității, Școala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu” Lucăceni dorește implementarea Proiectului educațional ,,LUCĂCENI LA CENTENER”. Acesta constă într-o serie de activități omagiale dedicate centenarului localității, al cărui principal grup țintă sunt elevii Școlii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu” Lucăceni, cadrele didactice, părinții, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare și ai comunității locale. Una dintre activitățile propuse în cadrul acestui proiect ar fi realizarea și prezentarea unui album omagial tipărit și digital, dar și organizarea unei expoziții cu fotografii, prezentate de elevi.

În acest sens, venim cu rugămintea ca cei care dețineți fotografii vechi, revelatoare pentru istoria localității noastre, să ni le împrumutați pentru a le scana și a le adăuga în album. Acest album dorim să rămână ca un semn istoric despre trecerea noastră pe aceste meleaguri”, arată director prof. Mocan Nicoleta Florica.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu