Drăghia: Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – întruchiparea eternității creștine - 3 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, marți, 26 septembrie - 4 ore în urmă
Dumitru Năsui din Vișeu de Jos, sculptorul de porți maramureșene; „Aș fi dispus oricând să le arăt copiilor care doresc să învețe meșteșugul ăsta” - 6 ore în urmă
Atelierele gastronomice „Gust de Maramureș: din bucătăria bunicii” continuă la Muzeul satului maramureșan din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
În luna noiembrie: Iubitorii de jazz își dau întâlnire în Baia Mare - 7 ore în urmă
Tânărul Denis Cupșe a adus în Maramureș Trofeul și Marele Premiu al Festivalului “Corabia de Aur” - 7 ore în urmă
30 de bicicliști, elevi și profesori, au participat la a IX-a ediție a proiectului „Mișcare, Sănătate, Colaborare” - 8 ore în urmă
A trecut la cele veșnice prof. Aurora Pușcaș, fondatorul Liceelor Teoretice „George Pop de Băsești” - 8 ore în urmă
Producătorii locali și meșterii populari își pot promova și vinde produsele online - 10 ore în urmă
Maramureș: Sute de amenzi date pentru infracțiuni silvice în primele opt luni ale anului - 11 ore în urmă
Atenționare de la meteorologi: În județul Maramureș în prezent este un risc crescut de avalanșă! Vizată este zona Munților Rodnei mai ales!
Atenționare de la meteorologi: În județul Maramureș în prezent este un risc crescut de avalanșă! Vizată este zona Munților Rodnei mai ales!
Stratul de zăpadă are dimensiuni mai importante la peste 1800 m, ca urmare a ninsorilor însemnate cantitativ din ultima săptămână. În zona de creastă regăsim plăci mai vechi de vânt, îndeosebi pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite de zăpadă proaspătă, arată Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
La peste 1800 m, în partea superioară a stratului, întâlnim un strat de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 40-50 cm și care poate fi dislocat în condiții de supraîncărcare. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite mai însemnate de zăpadă. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari. Sub 1800 m, în condiții de supraîncărcare a stratului, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai consistente, în special în etajul altitudinal 1500-1800 m, mai arată ANM.
„În Munţii Rodnei este gradul 4, de la 1 la 5, pe scara care se măsoară şi Creasta Rodnei este închisă, traseele pentru turişti sunt până la staţia meteo din Pietrosul Rodnei, iar în partea de Gărgălău, unde se aventurează mulţi pentru schi de tură, este deschis traseul până în Şaua Gărgălău”, a declarat Ioan Timiş, şeful Serviciului Salvamont Borşa. Acesta le recomandă turiștilor „să plece în drumeţii echipaţi corespunzător pentru munte, înainte să se intereseze de starea traseului pe care vor să-l facă, sunt salvamontişti în patrulare, să nu iasă din traseele marcate”. O aplicaţie Salvamont poate fi descărcată din orice reţea de telefonie mobilă şi Dispeceratul Naţional Salvamont este la dispoziţie 24 de ore din 24, mai arată și g4media.ro.
C.Ț.