Share
A început iarna astronomică în emisfera noastră!

A început iarna astronomică în emisfera noastră!

A început iarna astronomică în emisfera noastră!

Miercuri, 21 decembrie 2022, la ora 23:48 are loc solstițiul de iarnă. Soarele ajunge în cel mai sudic punct al Eclipticii, localizat pe teritoriul constelației Sagittarius. Este începutul iernii astronomice în emisfera nordică, respectiv a verii astronomice în emisfera sudică, arată AstroInfo.

La noi, în emisfera nordică, durata zilelor este minimă, iar durata nopților este maximă. Soarele răsare în cel mai sudic punct de pe orizont, aproape de Sud-Est, se află la amiază la cea mai mică altitudine deasupra orizontului sudic și apune în cel mai sudic punct de pe orizont, aproape de Sud-Vest.

Tot în preajma solstițiului de iarnă se produce cel mai timpuriu apus (cu câteva zile înainte de solstițiu) și cel mai târziu răsărit (cu câteva zile după solstițiu). E miezul nopții polare la Polul Nord, respectiv miezul zilei polare la Polul Sud. Soarele trece la Zenit la amiază în locațiile situate pe Tropicul Capriconului (latitudinea de 23°26’S). După momentul solstițiului de iarnă durata zilei începe să crească, iar cea a nopții să scadă, mai arată AstroInfo.

DirectMM.ro

Foto – Petr Horalek, Grafic – AstroInfo


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu