Share
Gelozia și alcoolul, principalele cauze pentru cele nouă omoruri comise în 2019, în Maramureș

Gelozia și alcoolul, principalele cauze pentru cele nouă omoruri comise în 2019, în Maramureș

Nouă persoane au fost omorâte anul trecut în Maramureș, cu unul mai mult decât în 2018. Principalele cauze care  au condus la comiterea omorurilor au fost:  gelozia și consumul de alcool (fie luate separat, fie combinate) – 4, violența domestică  sau pe stradă – 4 și un caz de împușcare în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu.

7 ianuarie, Borșa. Seara, un localnic de 34 de ani se afla în mașina sa personală cu o tânără soție, cunoscută ca fiind amanta lui, când a apărut soțul femeii. Cuprins de furie, bărbatul de 38 de ani l-a atacat pe adversarul său, înțepându-l cu un corp înțepător, lovindu-l  în rinichiul stâng. Victima a ajuns la spital, unde a murit. Din triunghiul amoros care a generat crima pasională, a rămas liberă numai femeia, căci soțul ei a ajuns după gratii.

1 martie, Baia Mare (dublă crimă). La scurt timp după miezul nopții, trei persoane – doi bărbați și o femeie – chefuiau într-un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc-turn de pe strada Gării din Baia Mare. Era vorba despre proprietar (51 de ani) și doi oaspeți – o femeie (37 de ani) și un bărbat (41 de ani) – cu toții cunoscuți ca făcând parte dintr-un grup de consumatori fideli de băuturi alcoolice. Ulterior, s-a aflat că cei doi oaspeți au avut la un moment dat o relație. Faptul că fosta concubină s-a vârât în pat cu gazda l-a scos din minți. A luat un cuțit, cu care i-a înjunghiat pe amândoi, cu 14, respectiv nouă lovituri după care a plecat. Cadvrele au fost găsite abia în 4 martie, când mama gazdei a venit în vizită, pentru a afla de ce fiul nu mai dă niciun semn. Autorul a fost la scurt timp încarcerat.

4 martie, Baia Mare (două persoane ucise) . În ziua în care s-au descoperit cadavrele  cu crima din cartierul Gării, a avut loc un alt dublu omor, într-un apartament de pe strada Petre Dulfu. Protagoniști au fost doi soți în vârstă de 46, respectiv 37 de ani, părinții a doi minori. Alarmată că părinții ei nu răspund la telefon, fiica în vârstă de 14 ani a cerut ajutorul unor polițiști locali, care să o însoțească până acasă. Înăuntru au găsit părinții în încăperi diferite: tatăl decedat și mama în comă, dar care s-a stins la spital în 19 martie.
Cei doi copii  ai lor au ajuns în atenția asistenților sociali. Cum ușa a fost găsită încuiată, s-a vehiculat varianta unui conflict spontan între cei doi, ambii folosindu-se de obiecte contondente. S-a luat în calcul și faptul că bărbatul avea unele tulburări psihice, însă ar fi refuzat medicația.

21 martie, Sighetu Marmației. O femeie în vârstă de 29 de ani se stabilise  alături de concubinul ei, un timișorean de 34 de ani.  Femeia – care avea doi copii, ambii minori, de ciclu primar – a hotărât să pună capăt relației, decizie cu care concubinul, astfel încât tânăra mamă a fost nevoită să obțină un  ordin de protecție provizoriu. Dar în acea dimineață, fostul concubin la încălcat ordinul, a  a pus mâna pe două cuțite și a înjunghiat-o de patru ori, în gât, în torace și la nivelul brațelor. A fugit imediat, însă a fost capturat după 45 de minute.  Victima, în schimb, a ajuns în stare gravă la spital. cu un cuțit încă înfipt în corp. Femeia a fost transferată în Baia Mare, intubată și imediat introdusă în sala de operații.  Însă a făcut stop cardiorespirator și a murit. La fel ca în cazul crimei din cartierul Săsar, cei doi copii au ajuns în atenția asistenților sociali.

19 iulie, Baia Mare. Un băimărean în vârstă de 59 de ani se deplasa, în stare de ebrietate, pe o alee din apropierea Complexului Meda. când în fața sa au apărut doi romi, aflați pe bicicletă. Unul dintre ei s-a dezechilibrat, l-a înjurat pe pietonul apărut în calea sa și l-a luat la bătaie. Ca urmare a loviturilor încasate, bărbatul s-a prăbușit pe asfalt, dând cu capul de beton. Trecătorii au sunat la 112, astfel că victima a ajuns la spital, unde  a decedat în 22 iulie. Autorul, un bărbat în vârstă de 30 de ani, a fost  arestat în 23 iulie. Grație recursului compensatoriu. el fusese eliberat recent din închisoare,  unde executa o pedeapsă de zece ani pentru omor. însă recursul compensatoriu l-a făcut scăpat. A fost iar încarcerat pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

16 septembrie, Ieud. După ce musafirii au plecat de la o mică petrecere dintr-o locuință din sat, stropită cu alcool, șoții-gazdă s-au luat la harță, se pare că din cauza geloziei (bărbatul având o relație cu altă femeie). După plecarea musafirilor, în jurul orei 23.00, doi soți – el, 47 de ani, ea, 43 de ani – s-au luat la harță. La un moment dat, femeia  (43 de ani) a aruncat cu benzină pe soțul ei (47 de ani), după care i-a dat foc cu o brichetă. Ambii soți au ajuns la Spitalul Municipal Sighetu Marmației, el – pentru îngrijiri medicale, ea – pentru consult la Secția de Psihiatrie. Arsurile suferite de bărbat au fost foarte grave – de gradul II și III, pe 70% din suprafața corpului, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Județean. După două zile, bărbatul a decedat, iar femeia a fost arestată. În urmă au rămas doi copii, majori, însă.

16 octombrie, Borcut. Lucrătorul silvic Liviu Pop, în vârstă de 30 de ani, a fost găsit mort prin împușcare (cu propria sa armă) – dar și cu un picior fracturat -,  după o încăierare cu niște hoți de lemne din  pădurea Rogoz, aparținând de Ocolul Strâmbu Băiuț.  Este omorul c cel mai mare impact mediatic în țară și în străinătate. Ppoate de aceea, în 23 noiembrie, Parchetul General a preluat cazul, încadrarea fiind de de omor și ultraj.  În urma lui Liviu Pop au rămas trei  fetițe, aflate în grija mamei și a bunicii, într-o familie în care nu mai există nicio mână de bărbat. Desigur, cercetările continuă.

„În județul Maramureș, în 2019, s-au înregistrat nouă infracțiuni de omor (din care șase în mediul urban și trei în mediul rural). Se constată o creștere cu un caz, față de anul trecut. În ceea ce privește tentativele la omor, s-au înregistrat cinci situații (trei în mediul urban și două în cel rural), cu trei mai multe decât în 2018.  Anul trecut, s-a înregistrat și un caz de lovituri cauzatoare de moarte (în mediul urban). Autorii acestor infracțiuni au fost identificați de polițiști” – a conturat fenomenul violenței extreme, Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș. (C.Ț.)

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Publicat în:

Lasă un comentariu