Share
Campania „E căminul nostru, nu un ring de box” continuă; vezi ce spun polițiștii despre fenomenul violenței în familie

Campania „E căminul nostru, nu un ring de box” continuă; vezi ce spun polițiștii despre fenomenul violenței în familie

În 24 august a avut loc a doua intervenție la postul de radio Social FM din cadrul campaniei de prevenire și combatere a violenței în familie „E căminul nostru, nu un ring de box”, realizată de Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității.

După prezentarea unei radiografii din punct de vedere statistic a fenomenului violenței în familie la nivel de județ, era oportun ca la a doua intervenție discuția să fie adresată victimelor violenței în familie. Astfel ofițerul de prevenire a relatat câteva aspecte care să vină în sprijinul victimelor acestui fenomen.

Pentru început, au fost prezentate formele violenței în familie pentru că victimele sesizează poliția, de cele mai multe ori, când sunt agresate fizic. Însă acestea trebuie să știe că violența în familie ia mai multe forme. Aceasta poate fi: verbală (limbaj jignitor, injurii, amenințări), fizică (vătămare corporală prin orice mijloace), sexuală (viol conjugal), psihologică (impunerea voinței sau a controlului victimei), socială (izolarea persoanei de familie, prieteni, interzicerea de a frecventa școala), economică (interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice), spirituală (interzicerea satisfacerii necesităților moral–spirituale), cibernetică (hărțuire în mediul online).

De asemenea victimele violenței în familie mai trebuie să știe că polițistul care intervine la fața locului poate emite un ordin de protecție provizoriu în baza unui formular de evaluare a riscului. Astfel, dacă viața și integritatea fizică ori libertatea victimei este pusă în primejdie, agresorul este evacuat din locuință și obligat să păstreze o distanță minimă stabilită față de aceasta, pentru o perioadă de 5 zile. În 24 de ore polițistul înaintează ordinul de protecție provizoriu parchetului de pe lângă judecătoria competentă, în a cărei rază teritorială a fost emis, iar procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse de polițist. Dacă se impune, procurorul poate emite un ordin de protecție pentru o perioadă de până la 6 luni.

În cazul în care victima refuză emiterea ordinului de protecție provizoriu, polițistul îi pune la dispoziție o cerere cu care poate să se adreseze instanței dacă se răzgândește, pentru a obține un ordin de protecție. De asemenea victima poate să se adreseze direct instanței pentru ordinul de protecție dacă simte că viața îi e pusă în primejdie.

Cele două tipuri de ordine de protecție vin în sprijinul victimei, pe de o parte pentru a elimina pericolul iminent, prin evacuarea agresorului, iar pe de altă parte prin oferirea unui răgaz în care victima să ia măsuri pentru a ieși din starea de victimă.

Dincolo de sesizarea poliției, fie prin apelul unic de urgență sau prin plângere, victimele se pot adresa și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, precum și Centrului Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului pune la dispoziția victimelor violenței în familie locuințe protejate, două centre maternale, consiliere psihologică/ grupuri de suport, cabinete de consiliere vocațională. Perioada pentru care victimele violenței domestice pot fi găzduite în locuințele protejate este de până la un an.

Centrului Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice le oferă acestora găzduire pentru maxim 6 luni de zile. Centrul de primire asigură pe lângă găzduire, asistență familială atât victimei cât și minorilor aflați în îngrijirea acesteia, protecție împotriva agresorului, asistență medicală și îngrijire, hrană, consiliere psihologică și consiliere juridică.

Admiterea în acest centru se face în două moduri, în regim de urgență și la solicitarea victimei. Victimele trebuie să știe că adresa locuințelor protejate precum și a centrelor de primire este secretă publicului larg.

Victime ale violenței în familie sunt și copiii agresați de către părinți. Însă fiind minori, gestionarea situației lor intră în competența Direcției Generale de Asistență și Protecție a Copilului. Totuși, orice persoană care observă că un copil este abuzat în familie poate sesiza protecția copilului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu