Share
10 sfaturi de viață de la Nicolae Steinhardt, monahul de la Rohia

10 sfaturi de viață de la Nicolae Steinhardt, monahul de la Rohia

Părintele Nicolae Steinhardt s-a născut în data de 29 iulie 1912, într-o familie evreiască.

Între anii 1919–1929 a urmat cursurile școlii primare și ale liceului Spiru Hare și devine licențiat în Drept și Litere la Universitatea din București în 1934, ca mai apoi, în 1936 să își susțină lucrarea de doctorat în drept constituțional.

În data de 31 decembrie 1959 este convocat de Securitate şi i se cere să fie martor al acuzării lui Constantin Noica. Refuză şi este condamnat în „lotul Pillat-Noica” la 13 ani de muncă silnică sub acuzația de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

În urma experiențelor mistice trăite alături de mărturisitorii creștini încarcerați la Jilava, eseistul, criticul literar, juristul și publicistul Nicolae Steinhardt se convertește la ortodoxie, fiind botezat în 15 martie 1960 de ieromonahul Mina Dobzeu.

Eliberat în august 1964, a intrat mai târziu în monahism la Mănăstirea Rohia (16 august 1980). În data de 30 martie 1989, Părintele Nicolae Steinhardt, personalitate semnificativă a Bisericii și culturii noastre, a trecut la Domnul.

De câteva zile, pe rețelele de socializare circulă o postare cu 10 sfaturi de viață ale monahului de la Rohia. Acestea au fost publicate inițial pe pagina „Mănăstirea Rohia”. Să le citim și să și rămânem cu ceva…

1. Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși;
2. Nimeni să nu silească pe aproapele său, nici măcar pentru a-i face bine;
3. Împrejurările sunt mai întotdeauna grele. Împrejurările nu pot fi scuză decât pentru ratați;
4. Prieten se numește omul care te ajută fără ca verbul să fie urmat de un complement circumstanțial de timp sau de loc sau de mod;
5. Elementara deșteptăciune e o îndatorire;
6. Biruința nu-i obligatorie; obligatorie e lupta;
7. Ochii noștri nu sunt concepuți pentru dispreț, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căznește să iasă din sufletele noastre;
8. În viața noastră nu există profesori mai severi decât viciile și incapacitățile noastre;
9. Drumul către iubire se îngustează când ne uităm spre ceilalți de la înălțimea vulturilor aflați în zbor;
10. Dumnezeu iubește nevinovăția, nu imbecilitatea.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu