Share
Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

Anual, la 24 martie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC)  pentru a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli şi a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia. La această dată, în anul 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea tuberculozei.

A fost recunoscută oficial în 1995, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga.

Tuberculoza rămâne una dintre cele infecţioase boli din lume, dar care poate fi prevenită şi vindecată. Din cauza acestei afecţiuni mor zilnic peste 4.100 de oameni, iar aproape 28.000 o dobândesc. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000.

În 2024, tema Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este „Da! Putem pune capăt TB!” ce transmite un mesaj de speranţă privind adoptarea mai rapidă a noilor recomandări OMS. Ca urmare a angajamentelor asumate de şefii de stat la reuniunea ONU la nivel înalt din 2023 de a accelera progresul pentru a pune capăt tuberculozei, accentul din acest an se mută către transformarea acestor angajamente în acţiuni concrete.

În România, tuberculoza constituie o problemă prioritară de sănătate publică. Cea mai importantă unitate medicală din România cu specializare în depistarea şi tratarea bolilor pulmonare, inclusiv tuberculoză, este Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti. Prin intermediul acestuia, Ministerul Sănătăţii a derulat (martie 2018 – decembrie 2023) cel mai amplu proiect de depistare precoce – screening, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, intitulat „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu