Share
”Nu am avut cer albastru de o lună” – mărturisește o maramureșeancă stabilită în Australia cuprinsă de flăcări (GALERIE FOTO)

”Nu am avut cer albastru de o lună” – mărturisește o maramureșeancă stabilită în Australia cuprinsă de flăcări (GALERIE FOTO)

Incendiile din Australia, care au cuprins peste 12 milioane de hectare de pădure, reprezintă o calamitate pe care cei de la New York Times au denumit-o ”Cernobîlul Meteo!”… Au făcut înconjurul lumii imaginile cu ursuleții Koala care beau apă cu seringa, însetați, din mâna salvatorilor; canguri  alergând disperați printre flăcări înalte cât un bloc sau  alții având deja arsuri și pansamente la picioarele sau  cozile atinse de foc. Iar mulți fermieri au fost nevoiți să își părăsească proprietățile.

Am încercat să aflăm cum se vede prăpădul de acolo prin ochii unui om plecat de aici. Corina Treitl este originară din Maramureș și s-a stabilit în Australia, la 12 km Central Business District, cum mai e denumit centrul metropolei Sydney.

„Azi, 5 ianuarie (la noi încă era 4 ianuarie – n.r) a fost ceva mai bine decât ieri. În zona urbană, furnizarea cu energie electrică nu a fost întreruptă.  Chiar și aici am fost afectați direct de efectele focurilor:  atmosfera din Sydney este extrem de poluată de fum și cenușă.

Nu am avut cer albastru de o lună, totul este gri. Sydney este înconjurat de focuri în sud, vest și nord. Vântul creat de focuri a fost ca un ciclon. Nu sunt singură că  nu au fost chiar tornade de foc. Îmi este frică, dar am încredere că incendiile vor fi, cumva, controlate” –  a relatat, pentru directMM.ro, Corina Treitl (vezi foto stânga).

Incendiile din Australia s-au dovedit fatale pentru jumătate de miliard de animale sălbatice. Unele dintre ele s-au adaptat într-un mod straniu la situație. O coţofană a fost surprinsă imitând sirenele pompierilor care sting incendiile de vegetaţie din Australia. Zburătoarea protejată în statul australian New South Wales poate imita cântecele a peste 35 de specii de păsări.

Serviciul meteorologic din Canberra – capitala de facto a Australiei –  a precizat că incendiile au început în septembrie 2019, iar suprafața afectată este 2.170.000 ha, aproape de patru ori mai mare decât a Belgiei (care are 3.399 000 ha).

Specialiștii  au explicat apariția condițiilor care au facilitat extinderea rapidă a incendiilor. Musonul – vântul care aduce vara ploile, bătând dinspre ocean spre continent, iar la antipozi acum e vară – a întârziat puțin, întârziind și precipitațiile. În schimb, s-a înregistrat o intensificare a vânturilor, care au uscat sudul și nordul continental, în condițiile în care temperaturile maxime depășeau 40  ͦ C, iar cele minime: 22 ͦ C. Acum musonul a devenit activ  și se va simți în următoarele opt zile, dar va trebui multă ploaie pentru a reuși stingerea incendiilor (Cătă ȚINEGHE).


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu