Share
Reprezentanții transportatorilor și ai segmentului HoReCa din Maramureș s-au reîntâlnit pentru a stabili măsuri postpandemie

Reprezentanții transportatorilor și ai segmentului HoReCa din Maramureș s-au reîntâlnit pentru a stabili măsuri postpandemie

Joi, 21 mai, la Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc o nouă dezbatere pe tema situației în care se află reprezentanții transportatorilor, ai industriei alimentare, ai comerțului și a domeniului HoReCa în contextul pandemiei COVID-19, au anunțat reprezentanții administrației județene.

„Suntem la a treia rundă de consultări cu mediul de afaceri din Maramureș, de această dată cu reprezentanți din mai multe domenii economice. Deja avem un răspuns pozitiv din partea administrației, care a pus în practică unele propuneri survenite în urma acestor întâlniri și sunt convins că urmează să fie puse în aplicare și altele. L-am văzut recent pe președintele României, Klaus Iohannis care, într-un discurs foarte serios, adresat mediului economic, ne informa că se află în pregătire un plan major de relansare economică, ce se va materializa în lucrări de infrastructură uriașe; cred că facea referire atât la spitale regionale, cât și la zona de infrastructură, autostrăzi etc. Este important ca noi să fim foarte pragmatici și să urmărim ca toate aceste promisiuni să nu rămână doar la stadiul declarațiilor politice. În concluzie, dacă nu se întâmplă ceva cu adevărat real care să vină în sprijinul mediului de afaceri, declarațiile acestea, indiferent de zona politică din care provin, nu vor face decât să ne amăgească”, a spus, în deschiderea întâlnirii, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Florentin-Nicolae Tuș.

Opiniile celor prezenți nu s-au lăsat așteptate, ideea principală desprinsă fiind aceea că e nevoie de mai multă implicare din partea autorităților centrale în susținerea tuturor domeniilor economice, foarte multe dintre acestea fiind afectate pe parcursul celor două luni de stare de urgență.

„S-au luat măsuri bune pentru transportatori prin crearea culoarelor de transport europene, dar mai există probleme mari la trecerile din punctele de frontieră, unde se așteaptă și 14 ore. Aș dori să atrag atenția și asupra problemei privind costul asigurării RCA în condițiile în care, per total, accidentele rutiere au avut o scădere de 72% în ultima perioadă. E nevoie de o regândire și scădere a acestor costuri având în vedere noile cifre, în niciun caz, cum am auzit, de o scumpire a acestora. Este necesară corelarea costului valorii asigurării RCA cu scăderea numărului de accidente rutiere”, a subliniat Alin Stegeran, managerul unei firme de transport.

„În domeniul comerțului am fost nevoiți să reducem programul de lucru, ceea ce ne-a afectat cifra de afaceri zilnică. Cel mai important lucru, însă, îl reprezintă testarea populației din anumite zone. Există mulți români care vin acasă de peste hotare, cu autocarul, și opresc în parcarea supermarketului. Aceștia nu sunt testați și nu respectă carantina, fapt pentru care Poliția Locală ar trebui să fie mai fermă în verificarea acestor situații”, a declarat Viorel Grețieș, managerul unui supermarket.

„Avem o problemă în ceea ce privește dezvoltarea sectorului zootehnic, a deschiderii de ferme noi de porci, datorită faptului că așteptăm foarte mult după avize. Solicităm reînființarea modalității de obținere a tuturor avizelor în același timp, prin acel ghișeu unic. Sperăm să nu mai fie nevoie să așteptăm câte 30 de zile după fiecare aviz pentru că, în aceste condiții, nu vom putea dezvolta sectorul zootehnic”, a atras atenția Florin Lazăr, directorul general al unei alte firme maramureșene.

Poziția antreprenorului din domeniul HoReCa, grav afectat de pandemie, Csaba Majoros, s-a axat pe mai multe propuneri fezabile: introducerea voucherelor restaurant care să fie cheltuite doar în restaurante, oferirea de vouchere de vacanță și angajaților din privat cu deducerea din impozitul pe profit și neimpozitarea lor, preocupări mai intense de dezvoltarea turismului prin realizarea unei pagini web cu toate locațiile de cazare și atracțiile turistice din județ. În plus, s-a propus urmărirea mai atentă și fiscalizarea apartamentelor ce realizează cazare în regim hotelier.

Dan Grumaz, managerul unui hotel din Baia Mare a subliniat faptul că se impune stabilirea unei predictibilități în ceea ce privește măsurile de protecție sanitară ce urmează a fi luate, subvenționarea costurilor acestora, dar mai ales redinamizarea activității prin pachete turistice atractive, pentru ca turistul să petreacă mai multe de o noapte sau două în Maramureș.

Toți participanții au concluzionat că se impune o intensificare a activității economice în județ și orice amânare va produce efecte și mai grave atât în economia locală, cât și în funcționarea administrației.

Lasă un comentariu