Share
Omagierea scriitorului Ben Corlaciu la împlinirea a 100 de ani de la naștere

Omagierea scriitorului Ben Corlaciu la împlinirea a 100 de ani de la naștere

Ben Corlaciu se năștea pe 6 martie 1924, la Galați. Mama, originară din Groșii Țibleșului, își urmează soțul, trimis într-o misiune în acel oraș. Acolo îl va naște pe cel care avea să fie comparat cu Esenin sau Bacovia. Poet, prozator și traducător, a iubit mai presus de orice tradițiile și obiceiurile Maramureșului și Țării Lăpușului.

Nu a fost agreat de comuniști, poezia lui demascând mizeria socială și suferințele. Este dat afară din Uniunea Scriitorilor. A fost la un pas să fie arestat, pentru poemul Helsinki, dar i-a venit în ajutor Zaharia Stancu.  În 1975 se stabilește în Franța. Continuă să-și exprime revolta socială prin poezie. Un an mai târziu face greva foamei pe Esplanada Trocadero din Paris. Dorința lui a fost ca să-și aducă soția și copilul din România.

Ne-a lăsat o impresionantă operă literară care constă în 8 volume de poezii, 3 romane, 4 nuvele și povestiri, și traduceri în limba română.

Groșii Țibleșului l-au omagiat cum se cuvine, cu ocazia centenarului scriitorului, pe 9 martie 2024. Au fost prezente nume importante din viața culturală a Maramureșului, dar și părintele consilier Virgil Jigăreanu, părintele stareț Macarie Motogna de la Rohia. La eveniment a fost prezentă soția scriitorului împreună cu fiica și ginerele. S-au depus coroane la bustul ridicat în fața școlii gimnaziale ce-i poartă numele. A urmat un parastas de pomenire la 100 de ani de la naștere. Coloana de participanți s-a deplasat apoi la căminul cultural din localitate, pentru un colocviu de omagiere. Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de Ansamblul Țibleșul, coordonat de Nicolae Pop și de Onișor Pop.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu