Share
Expoziția temporară „Identitate românească – obiceiuri de nuntă din Maramureș” a fost vernisată la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava

Expoziția temporară „Identitate românească – obiceiuri de nuntă din Maramureș” a fost vernisată la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava

Zilele trecute, la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava a fost vernisată Expoziția temporară „Identitate românească – obiceiuri de nuntă din Maramureș”.

Expoziția – al cărei curator este muzeograf Gabriela Filip – surprinde ipostaze din cadrul nunții tradiționale maramureșene și elemente reprezentative etapelor acestui rit de trecere de mare însemnătate.

Casa gătită de sărbătoare, alaiul de nuntă, fotografiile vechi înrămate și costumele tradiționale din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș dezvăluie publicului frumusețea și farmecul nunții tradiționale maramureșene.

Mirele, mireasa, stegarul, drușca, socăcița, ceterașul și starostele sunt doar câteva personaje „prezente” în expoziția realizată în colaborare cu Muzeul Satului Bucovinean.

La vernisaj au luat cuvântul: Constantin Emil Ursu – director general al Muzeului Național al Bucovinei, Monica Mare – manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Violeta Enea – șef secție etnografie la Muzeul Satului Bucovinean, Ioan Cristian Șologan – subprefect al municipiului Suceava, Gabriela Filip – muzeograf la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Pentru a-i transpune pe cei prezenți în profunda și magica poveste a nunții de odinioară, Gabriela Filip și Gavril Dunca au susținut un moment artistic, pentru a aduce în inima Bucovinei și o mică parte din folclorul maramureșean nelipsit de la nunți.

Expoziția „Identitate românească – obiceiuri de nuntă din Maramureș” poate fi vizitată la Muzeul Satului Bucovinean până la sfârșitul lunii septembrie.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu