Dublu eveniment în Baia Mare: conferința „Suflet de munte – Viața unui om care a îndrăznit să viseze” și lansarea cărții „Cartea înălțimilor” - 50 minute în urmă
Nu ai asigurare? Poți beneficia totuși de tratament gratuit - 1 oră în urmă
Modificări în impozitarea pensiilor speciale: Ce trebuie să știi? - 2 ore în urmă
Drapelul României în mijlocul protestelor din Belgrad: „Ne-am inspirat de la voi!” - 2 ore în urmă
Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației, campion municipal la fotbal U16 - 2 ore în urmă
Piesa de teatru „Amintiri din copilărie” va avea loc luna aceasta - 2 ore în urmă
Nicolae Titulescu: Arhitectul diplomației românești și promotor al păcii internaționale - 2 ore în urmă
Maramureșul, sărbătorit pe scena Sălii Lascăr Pană: Spectacol aniversar de excepție - 14 ore în urmă
Evenimentul „Calea spre vindecare – Identifică și Depășește Blocajele din Viața Ta” va avea loc în Baia Mare - 18 ore în urmă
Diana Șoșoacă, candidatură respinsă: între contestare și spectacol politic - în urmă
Nouă escrocherie: apelul care te lasă fără bani în cont. Metoda nu poate fi combătută în niciun fel
Escrocii cibernetici au descoperit o nouă metodă de a fura banii din conturile victimelor. Este vorba de „spoofing” și înseamnă mascarea identității, după cum arată directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Infractorii ne pot face să credem că suntem sunați de banca la care avem cont, de poliție sau chiar de un număr pe care îl avem în agendă.
„Dacă numărul de telefon este salvat în agenda victimei cu un nume va fi afișat acel nume. Nu îmi apare doar numărul de telefon, ci mai departe telefonul mobil interpretează informația afișând ceea ce ar trebui să afișeze pe baza numărului de telefon“, explică Cristian Iosub, specialist securitate cibernetică.
Această modalitate de mascare a identității se numește spoofing și nu poate fi combătută în acest moment în niciun fel. „Este un atac care se folosește sută la sută de ceea ce noi numim inginerie socială. Cineva te apelează și te convinge, oferindu-ți un scenariu la telefon, ca să oferi anumite date”, spune Mihai Rotariu, reprezentant DNSC.
Infractorii pot folosi alături de spoofing și inteligența artificială, care poate modifica vocea apelantului. „Se poate și acum clona vocea umană, poți să suni ca atacator, poți să suni o victimă pretinzând că ești mama ei, de exemplu, cu vocea mamei ei și la capătul celălalt să fie un bărbat“, explică Cristian Iosub.