Prognoza meteo Maramureș, marți 23 iunie 2026 - 38 minute în urmă
Adrian Ioan Veștea nu a întrunit majoritatea necesară pentru funcția de premier - 8 ore în urmă
Îndrăgita Maria Mihali a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București - 11 ore în urmă
Acțiune de dezinsecție la Tăuții Măgherăuș: intervenție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor - 12 ore în urmă
AUR Baia Mare a lansat campania „AUR te Aude” în municipiu - 13 ore în urmă
Micul pilot băimărean Eduard Orha, distins cu Premiul de Excelență după obținerea titlului de vicecampion național la karting școlar - 14 ore în urmă
A fost aprobată finanțarea pentru reconstrucția podului peste Săsar, în zona Metro din Baia Mare - 15 ore în urmă
Medalii și rezultate bune pentru Academia de Judo Baia Mare la Turneul Internațional „Cupa de Aur” desfășurat în Bihor - 15 ore în urmă
Pe fondul caniculei au fost amenajate două puncte de hidratare la Vișeu de Sus - 15 ore în urmă
A început Evaluarea Națională: 3214 elevi au susținut proba la Limba română în Maramureș - 15 ore în urmă
Rotitul cocoșului de munte: Un fenomen încântător și spectaculos în munții din județul Maramureș, în fiecare primăvară! Detalii despre viețuitoare!
Rotitul cocoșului de munte: Un fenomen încântător și spectaculos în munții din județul Maramureș, în fiecare primăvară! Detalii despre viețuitoare!
Rotitul cocoșului de munte, în fotografii frumoase realizate de Septimiu Bizo în pădurile din Parcul Național Munții Rodnei. Acestea este un fenomen caracteristic de împerechere în fiecare primăvară.
Cocoșul de munte, Tetrao urogallus, este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri. Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.
Cocoșul de munte se hrănește aproape toată iarna cu ace de pin, iar vara se hrănește cu frunze, muguri şi fructe de pădure. Hrana şi-o procură atât de pe sol, cât şi din copaci. Masculii au penajul negru, cu iridescenţe verzi-albastre; femelele sunt mult mai mici, cu penajul împestrițat cu negru, gri şi galben-închis. Până la trei pătrimi din puii de peste an mor în prima iarnă, probabil nefiind capabili să se adapteze la frig şi nici să-şi procure hrana în acest sezon. În România, specialiștii în cinegetică estimează o populație de 4.500 până la 5.200 de exemplare, arată acum oficialii Romsilva.
Parcul National Muntii Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale 🇷🇴 și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud. Parcul National Muntii Rodnei cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.
C.Ț.













