Share
Adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, la bilanț

Adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, la bilanț

Sâmbătă, 26 ianuarie, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în sala ”Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”  din Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” din Baia Mare s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, care au analizat întreaga activitate a eparhiei pe anul 2018, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal.

Evenimentul anului poate fi considerat, pentru eparhie, alegerea, hirotonia întru arhiereu a Prea Cuviosului Părinte Arhim. Dr. Timotei Bel și instalarea Preasfinției Sale ca Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, la data de 24 iunie 2018, de hramul Mănăstirii ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă.

În anul precedent au continuat lucrările la Catedrala Episcopală, lucrări care au avut ca obiective finalizarea acoperişului cupolei, realizarea soclului şi a contraforţilor, montarea geamurilor, finisajele exterioare până la baza turnului, pictarea cupolei, proiectarea și realizarea instalaţiilor de iluminat, încălzire şi sonorizare.

De mare importanţă a fost începerea lucrărilor de restaurare a Palatului Episcopal din Sighetu Marmației, lucrări ce sunt posibile datorită aprobării finanţării, din fonduri europene, a proiectului cu titlul: Conservarea, reamenajarea şi punerea în valoare a Palatului Episcopal din Sighetu  Marmaţiei, cu destinaţia Centrul pastoral-cultural ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

Pe cuprinsul eparhiei mai sunt în construcţie 32 de biserici şi mănăstiri, un sediu de protopopiat şi 12 case parohiale. Sunt în lucru 23 de şantiere de pictură bisericească, se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare şi consolidare la 3 biserici monumente istorice, iar la 43 de biserici s-au instalat sisteme de alarmă în vederea prevenirii furturilor.

Cel mai important proiect al Anului Centenar a fost deschiderea Centrului Social pentru Îngrijirea Persoanelor în Vârstă “Bunul Samarinean”, din comuna Coroieni. Acest centru are, în momentul de față, 19 bunici rezidenți, dar în anul 2019 va funcționa la capacitatea maximă a locurilor, 40. La acesta se adaugă Centrul de zi ”Sfânta Tatiana”, deschis în municipiul Satu Mare.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu