Share
Procesiune specială la Dealul Crucii, a comunității maghiare de religie romano-catolică din Baia Mare

Procesiune specială la Dealul Crucii, a comunității maghiare de religie romano-catolică din Baia Mare

Sâmbătă, 23 martie 2024, în ajunul Duminicii de Florii sărbătorită de maghiarii de religie romano-catolică, credincioșii din această comunitate a Băii Mari au parcurs pe jos, cu torțe, lumânări aprinse și purtând Sfânta Cruce, traseul cu punct de plecare Biserica Sfânta Treime (Szentháromság Templom) din centrul istoric al municipiului până la Dealul Crucii (Kereszthegy), unde au ridicat o cruce înaltă din lemn și unde a fost ținută o slujbă cu ocazia cinstirii acestei sărbători și de evocare a patimilor Domnului Isus.

Biserica Sfânta Treime și Dealul Crucii sunt două simboluri vechi și sacre ale comunității maghiare din municipiul Baia Mare, fiind două repere istorice pentru toți locuitorii municipiului cât și pentru turiștii vizitatori.

Într-o postare recentă a domnului Paul Reszler, un publicist local care s-a făcut cunoscut pentru scurtele sale lecții online de istorie locală, se arată: „Alături de denumirea râului ce străbate orașul, Zazar (Săsar), cea a dealului Kereszthegy (Dealul Crucii) este printre cele mai vechi, mai longevive denumiri pe care le cunoaște așezarea noastră și se pare că a fost consemnată în documente încă de pe la 1411, asta și pentru că dat numele minei de la poalele ei, o mină importantă pentru visteria regilor maghiari. Bătrânii mineri susțineau că pe vârful Dealului Crucii a existat mereu o cruce și, într-adevăr, prima cruce a fost așezată de mineri din vremuri îndepărtate. Fiind mereu din lemn ea era periodic reînnoită, ultimele cruci fiind din 1926 respectiv 1960. Din câte am auzit ar fi și acum una, mai modestă, dar…bine că este.”

Pornind de la bază și intrând sub Dealul Crucii, se află și Galeria Lobkowitz, numită și Heuliges Kreuz, Sfânta Cruce, Galeria 23 August, care este menționată sau descrisă în mai multe lucrări de la sfârșitul secolului al  XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. Galeria a fost executată de Erariul austriac între anii 1765-1795, ca orizont de bază pentru mina Dealul Crucii. Se vorbește că în galeria de mină de sub Dealul Crucii există și un altar care, de-a lungul istoriei, a fost folosit de vechile familii de mineri pentru procesiuni și rugăciuni în zilele de duminică.

DirectMM

Sursa foto: Szentháromság római katolikus plébánia – Nagybánya


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu