Share
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie.  Ion Chiș Șter, valorosul folclorist și cercetător al culturii tradiționale

Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie. Ion Chiș Șter, valorosul folclorist și cercetător al culturii tradiționale

Ion Chiș Șter s-a născut la 15 ianuarie, 1937, în localitatea Valea Vinului, judetul Satu Mare.
După studiile primare și gimnaziale, alege să fie student la Facultatea de litere și Filosofie din Cluj-Napoca. A îmbrățișat meseria de profesor de limba și literatura română, în satul natal, apoi în Șomcuta Mare și Baia Mare, la Institutul de Învățământ Superior. Este numit lector, obține doctoratul în filologie iar apoi profesează, în anul 1984, la liceul „Gheorghe Șincai”. Șase ani mai târziu va fi numit inspector la Inspectoratul Școlar al județului Maramureș. Alege să conducă Cercul de etnografie și folclor din cadrul Institutului Superior Băimărean.
Realizează multe cercetări de teren în judetul Maramureș. Se arată preocupat de cercetarea etnologică. Publică multe studii și articole .

Temele sale preferate au rămas folclorul și etnologia

A studiat obiceiul și folclorul din Boiu Mare. Cele mai valoroase contribuții științifice, rămân volumele publicate în calitate de autor, coautor sau coordonator.
Semnează antologii și ceea ce ține de folclorul și tradițiile maramureșene.
În anul 1981 coordonează volumul „Comunicări filologice dedicate profesorului universitar doctor, Gheorghe Pop.
„Graiul, Etnografia și Folclorul zonei Chioar, este rodul mai multor ani de cercetări pe teren. Această carte reprezintă una dintre cele mai importante contribuții ale folcloristului Ion Chiș Șter.
În revista „Memoria Ethnologica”, Stefan Mariș, fostul director al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Maramureș, scria: „regretatul conf. univ.dr. a fost un dascăl de elită, un cercetător științific reputat, mai ales în ceea ce privește sfera etnologiei și folclorului românesc”.
În urma lui au rămas două lucrări de excepție: prima antologie de folclor din judetul Maramureș, „Monografia Țării Chioarului”. A lăsat opere colective, pentru că Ion Chiș Șter era un om de echipă.
A fost un cercetător pursânge, dedicat muncii de teren, într-o manieră profesionistă.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu