Share
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie deține numeroase pipe descoperite în cercetările din mai multe situri medievale (FOTO)

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie deține numeroase pipe descoperite în cercetările din mai multe situri medievale (FOTO)

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș deține în patrimoniul său, în așa numita colecție de Ev mediu (istorie feudală – după termenii vechi), un număr însemnat de pipe descoperite în cercetările din mai multe situri medievale, cum ar fi spre exemplu, din Cetatea Chioarului, Târgu Lăpuș, Baia Mare.

Aceste piese se pot integra cronologic între secolele XVII- XVIII când fumatul tutunului era o modă.

Câteva repere istorice:

Herodot din Halicarnas (482-425 î.Chr.) în Historia consemna despre sciții de la nordul Mării Negre că practicau fumigații cu semințe de cânepă în scopul purificării. Acest tip de practici cu semințe de plante arse sunt presupuse încă din epoci mult mai timpurii și extinse pe toate continentele locuite.

Cristofor Columb (1451-1506) descoperind America a adus în Europa împreună cu navigatorii săi planta numită tutun, care mai apoi s-a răspândit ca remediu la început pentru durerile de cap și grețuri. Planta de tutun în sine era utilizată din timpuri ancestrale de indienii mayași, dar și cei nord-americani pe întreg continentul american.

Pe teritoriul țării noastre se presupune că tutunul este adus de turci la mijlocul secolului al XVI-lea și continuând a fi utilizat pe toată perioada Evului mediu, iar descoperirile arheologice de lulele sau pipe atestă acest fapt, după cum demonstrează colecția de pipe.

Același gen de pipe confecționate din lut ars, dar cu modele diferite și alt tip de pastă ceramică era utilizat și în timpul epocii romane, când tutunul nu era încă adus, dar exista cânepa. Acestea sunt doar câteva repere despre un subiect care rămâne de actualitate, informează muzeograf Sorana Mișca.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu