Share
Mesajul PS Părinte Episcop Iustin la plecarea la Domnul a rapsodului popular Nicolae Pițiș

Mesajul PS Părinte Episcop Iustin la plecarea la Domnul a rapsodului popular Nicolae Pițiș

Azi, 3 decembrie, badea Nicoale Pițiș, rapsod popular și Tezaur uman viu, a fost condus pe ultimul drum.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, transmite un mesaj cu prilejul trecerii la cele veșnice a îndrăgitului maramureșean. Îl redăm integral în cele ce urmează:

Rapsodul popular Nicolae Pițiș (Badea Nicolae) a plecat la ceruri la vârsta de 83 de ani și 8 luni.

S-a mutat la Domnul după ce a împlinit anul acesta, din darul lui Dumnezeu, 83 de ani de la nașterea în lumea aceasta văzută. Rapsodul popular unic Nicolae Pițiș s-a născut la 13 martie 1939. Ne minunăm plini de uimire de felul în care Dumnezeu lucrează, rânduiește și hotărăște când, unde și cum să venim pe lume, încredințând fiecărui om, care este un proiect unic al Creatorului, un „Proiect” de viață pe care îl urmează fiecare dintre noi, în perioada timpurie a vieții și a entuziasmului tinereții, neînțelegând că, de fapt, împlinim un plan divin.

Badea Nicolae Pițiș a venit pe lume purtând în traista cu valori un tezaur întreg: chip frumos și luminos, glas duios și odihnitor, fire blândă, dar dârză și neînduplecată, și hărnicie, și dărnicie.

Toate aceste daruri și dăruiri nu le-a ascuns, nu le-a îngropat în pământ în mod egoist, ci le-a revărsat peste satul său natal Lăpușul Românesc, peste care ajunge umbra Țibleșului la ceas de seară și la fel cum muntele stă nemișcat și inspiră statornicie și veșnicie și Badea Nicolae Pițiș a stat neclintit în satul lui din Țara Lăpușului, dar nu a șezut, ci a lucrat și ostenit să-i fie bine lui, familiei și comunității, înfruntând cu hotărâre orânduirile care nu erau ale neamului nostru, ci erau străine sau păgâne cum a fost și comunismul.

Familia creștină este Altarul pe care se cultivă și se aduce jertfă lui Dumnezeu și neamului tot ce este mai valoros, curat și prețuit. Astfel, în familie, Badea Nicolae a învățat de mic să cânte într-un mod unic horea din grumaz sau cântarea cu noduri, la care a adăugat măiestria cântului din fluier și, pentru că la munte păstoritul era o profesie nobilă, nu se putea să nu înveți să cânți și din trâmbiță.

Așa s-a vremuit și întinerit Badea Nicolae, transmițând un mesaj identitar venit din străfunduri de fântâni ale sufletului românesc și purtat de izvoarele repezi și limpezi coborâte din muntele cel veșnic, care a fost cetatea dacilor liberi din cele mai vechi timpuri.

Într-o astfel de zidire nobilă, înveșmântată în frumosul lui costum popular din Țara Lăpușului, l-a descoperit țara întreagă prin cooptarea lui în filmul „Pintea”, a cărui premieră a avut loc în 1976, jucat măreț și irepetabil de actorul român de geniu, Florin Piersic, regizorul filmului, Mircea Medan, găsind cea mai inspirată și genială coloană sonoră prin vocea și interpretarea unică a Baladei lui Pintea de către Badea Nicolae Pițiș.

Vocea autentică, limpede și clară, sonoră și profundă a rapsodului Nicolae Pițiș, cu care debutează filmul Pintea, face ca cei ce îl urmăresc să fie cuprinși de un fior sfânt ce inundă toată ființa ascultătorului, de mândrie sfântă nepăcătoasă, pentru vitejia eroilor noștri naționali, care sau luptat cu nedreptățile asupritorilor în toate timpurile.
Ca un adevărat maestru cu multă carte și pregătire înaltă, Badea Nicolae și-a pregătit ucenici. El stă la începuturile doinelor și horilor lui Grigore Leșe, ale lui Ioan Pop – Iza și ale celei ce îl iubește nespus de mult și-l venerează, fiindu-i mereu alături, Maria Casandra Hauși, care-i poartă cu mândrie, noblețe și profunzime unică mai departe moștenirea de aur.

Pentru tot ceea ce a făcut ca valoare, autenticitate, unicitate și personalitate, Badea Nicolae Pițiș a fost declarat în anul 2011 de către Ministerul Culturii și UNESCO „Tezaur uman viu”, titlu care acoperă in mare măsură personalitatea uriașă a lăpușanului unic, nobil și drept ca un brad din Țibleș.

Pentru ceea ce a însemnat, pentru ce a realizat și pentru cât de mult reprezintă Badea Nicolae Pițiș pentru familia creștină, Biserica Străbună, folclorul autentic și neamul românesc, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a hotărât să-i confere, în luna iulie a acestui an 2022, la frumoasa vârstă de 83 ani împliniți, cea mai înaltă distincție Eparhială „Crucea Voievodală Maramureșeană”, ca unuia ce este un adevărat „voievod al doinelor și horilor autentice din Țara Lăpușului”, distincție înmânată de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în prezența autorităților locale din Lăpuș, ai multor tineri și lăpușeni – pe prispa bisericii de lemn, monument istoric (datată din anul 1697) și la umbra crucii de pe turla acesteia, ca unuia ce și-a trăit viața între Cruce, Credință, Dumnezeu și Neam.

A fost o zi cu semnificații deosebite – îmbrăcată într-o solemnitate fără egal, cu participarea autorităților locale, a consătenilor, prietenilor și cunoscuților și a uceniței dânsului, Maria Casandra Hauși care l-a iubit și iubește cu inima și sufletul și dincolo de veac. Evenimentul a fost transmis de Trinitas TV, televiziunea națională a Patriarhiei Române, în data de 22 iulie 2022.

Împlinind 83 de ani și opt luni, Badea Nicolae a luat calea veșniciei, sufletul lui întorcându-se la Dumnezeul vieții și al răsplății, acolo unde sunt părinții lui, moșii și strămoșii, spre a se alătura corului de îngeri cu care va cânta de-acum înainte împreuna: „Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de slava Ta”.

Lasă în urmă o moștenire unică care va fi comoara sfântă și izvor neîmpuținat de inspirație pentru generațiile ce sunt și vor veni.

Ne mai lasă icoana unui bărbat dintre dacii demni, liberi, luminoși, statornici și credincioși. Lasă o familie frumoasă și binecuvântată. Lasă ucenici și urmași care sunt datori să nu îl uite. Lasă comunității și localității Lăpușul Românesc în care s-a născut, a crescut, trăit și înveșnicit, numele lui bun și de cinste și prestigiul pe care l-a adus satului său natal pe care l-a iubit ca pe vatra și casa părintească.

Iar nouă tuturor ne lasă un testament: „Fiți buni, drepți, cinstiți, credincioși lui Dumnezeu și de omenie. Iubiți-vă Țara și Neamul cel puțin atât cât le-am iubit și eu și purtați-le cu mândrie nepăcătoasă în inimă și suflet ori unde ați merge, ați fi, ori trăi pe pământul acesta mare.

Nu vă vindeți patrimoniu sacru, sufletul și credința, că ele aparțin veșniciei și lui Dumnezeu și sunt neprețuite. Trăiți frumos, în pace și bucurie și veți avea parte de împărăție. Căci Domnul a zis: „Fericiți sunt făcătorii de pace ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”.

Despărțindu-ne vremelnic de cel ce a fost mereu tânăr, prin felul de a gândi, grăi și făptui, Badea Nicolae Pitis „Voievodul cântecului Lăpușan”, rugăm pe Hristos Domnul să-i dăruiască cununa răsplății și să așeze sufletul lui „în loc luminat, în loc de odihna de unde a fugit toată durerea întristarea și suspinul” precum și în Lumina și slava Preasfintei Treimi!
Sincere condoleanțe familiei și tuturor celor ce l-au cunoscut, prețuit și iubit!

Dumnezeu să îi ierte sufletul și să îi odihnească osemintele străjuite de crucea lui Hristos întru nădejdea Învierii și a vieții de veci!

Veșnica lui pomenire din neam în neam. Amin!

3 decembrie 2022
† IUSTIN
Episcopul Maramureșului și Sătmarului

Foto – captură video de la înmormântare


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu