Share
Livia Neag Nistea, o reprezentantă de seamă a Țării Lăpușului; Iubește și promovează tradițiile, obiceiurile și portul popular

Livia Neag Nistea, o reprezentantă de seamă a Țării Lăpușului; Iubește și promovează tradițiile, obiceiurile și portul popular

Tânăra Livia Neag Nistea iubește și promovează tradițiile, obiceiurile și portul popular, fiind o reprezentantă de seamă a Țării Lăpușului. Chiar dacă face parte din generația tânără, e prezentă mereu la spectacole, șezători, jocuri, clăci, pentru a duce mai departe folclorul maramureșean.

Îi urmărim activitatea de ceva vreme, iar acum a venit momentul să o cunoaștem mai bine. Vă invităm, cu drag, să parcurgeți interviul de mai jos. Veți descoperi o femeie și o artistă caldă, foarte talentată și implicată.

DirectMM: Câți ani aveți și de unde sunteți?

Livia Neag Nistea: În primul rând, vă mărturisesc faptul că propunerea dumneavoastră de a-mi lua un interviu mă onorează și vă mulțumesc pentru că îmi urmăriți activitatea.

Am 28 de ani și o familie care mă susține și de care sunt mândră. Împreună cu soțul meu avem doi copii, o fetiță și un băiat, de 8 și 4 ani. Eu sunt din satul Libotin, comuna Cupșeni, dar de 9 ani locuiesc în Târgu Lăpuș.

DirectMM: De la ce vârstă ați început să cântați și cum ați descoperit pasiunea aceasta?

Livia Neag Nistea: Talentul meu muzical a fost remarcat pe vremea când eram la grădiniță, de către educatoare, dar abia în clasa a IV-a am urmat cursurile Școlii Populare de Arte „Liviu Borlan” din Baia Mare. Mărturisesc acum, după mulți ani, că nu mi-a plăcut la început, însă văzând că părinții mei sunt foarte încântați și fac eforturi financiare, mi-a fost rușine să recunosc asta.

A început să îmi placă după primul spectacol de sfârșit de an, când momentul reprezentației mele pe scenă l-am simțit ca pe o adevărată revelație.

DirectMM: Moșteniți pe cineva din familie?

Livia Neag Nistea: Cred că îl moștenesc pe tata, el are auz muzical, dar nu a urmat studii în domeniu sau o carieră.

DirectMM: De-a lungul timpului ați participat la concursuri și festivaluri?

Livia Neag Nistea: Da, am participat la numeroase concursuri care m-au educat atât pe plan muzical, cât și pe plan social. Am pornit cu festivalurile din județ iar mai apoi, după ce am acumulat experiență, mi-am făcut curaj să particip și la cele naționale. Pot să enumăr câteva:

  • Marele premiu la Festivalul „Ion Petreuș” Baia Mare 2009;
  • Laureată a Concursului „Moștenitorii” din cadrul emisiunii Tezaur Folcloric, Baia Mare 2010;
  • Premiul I la Festivalul „Iosiv Sivu și Cosmin Golban” Chișoda 2011;
  • Marele premiu la Festivalul „Felician Fărcașiu” Sebeș 2012;
  • Premiul I Festivalul „Maria Lătărețu” Târgu Jiu 2012;
  • Premiul II Festivalul „Strugurele de aur” Jidvei 2013;
  • Premiul III Festivalul „Maria Tănase” Craiova 2013.

Datorită palmaresului meu, mă bucur să fiu de 17 ani colaboratoare a Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare, iar pentru a acest fapt îi sunt recunoscătoare doamnei director a acestei instituții, Iuliana Maria Dragoș.

DirectMM: Aveți și studii în domeniu sau a rămas doar la stadiul de pasiune? Adică muzica e principala dumneavoastră ocupație?

Livia Neag Nistea: După ce am absolvit Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Târgu Lăpuș, profilul Biologie Chimie, am optat să mă înscriu la două facultății. Am absolvit facultatea de Pedagogie Muzicală în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul 2014, și Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Universității „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca, în același an.

Mărturisesc că nu mi-a fost ușor, deoarece în perioada studiilor universitare m-am căsătorit și am avut primul copil, însă am reușit cu sprijinul familiei să fac tot ce mi-am propus.

Ocupația mea de bază nu este muzica, așa mi-am dorit să fie dintotdeauna. Din anul 2018 mă număr printre angajații Primăriei Orașului Târgu Lăpuș. Am lucrat în compartimentul financiar-contabil, mai apoi în compartimentul implementare proicte, iar în prezent sunt administrator al Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiș” din Târgu Lăpuș.

DirectMM: Am văzut că aveți mai multe cântece și videoclipuri. Să ne spuneți ceva și despre ele.

Livia Neag Nistea: În ultimii ani mi-am îmbogățit repertoriul cu numeroase cântece care în mare măsură sunt compuse de mine. Îmi place să cumpun texte în care să îmi aștern trăirile și uneori linii melodice. Adi Făt, Flaviu Dan și Ovidiu Cozma sunt cei care își pun amprenta la partea de sunet a proiectelor mele.

Valoarea cântecelor pe care le am este într-adevăr dată și de videoclipuri, a căror regie îmi aparține. Colaborez cu succes cu Andrei Bota, el fiind omul cu răbdare, talent și multă pasiune care este în spatele camerei de filmat.

DirectMM: Faceți parte și din grupul „Lăpușencele”. Ce înseamnă acest proiect pentru dumneavoastră? Spuneți-ne câte ceva despre el.

Livia Neag Nistea: „Lăpușencele” îmi sunt foarte dragi și sunt mândră că aparțin de acest grup. Acesta cuprinde o parte din fetele din Țara Lăpușului, care am îmbrățișat cântecul popular. Ideea a venit în urma realizării unei colinde împreună cu fetele, ulterior implicându-ne în aceeastă formulă și în alte proiecte. În Țara Lăpușului sunt mulți artiști de muzică populară, iar faptul că suntem uniți, cred că este un lucru extrem de frumos și benefic.

DirectMM: Am văzut că sunteți foarte implicată în diverse manifestări – ateliere, jocuri la șură, șezători etc. Credeți că e bine că se organizează astfel de activități și de ce?

Livia Neag Nistea: Îmi place dintotdeauna să mă implic în diverse evenimente cu temă culturală. La vârsta de 16 ani am fost „om de televiziune”. Cineva a remarcat pasiunea și entuziasmul meu și mi-a încredințat postura de prezentator TV al unei emisiuni, la o televiziune locală. Acest lucru m-a maturizat și m-a făcut responsabilă. Am cunoscut oameni de calitate, am învățat să mă apropiu de ei și să mă mențin în preajma lor.

Cu timpul mi-am dat seama că îmi place să mă ocup de organizarea evenimentelor și îmi este de folos experiența acumulată și legăturile de prietenie pe care mi le-am format în timp.

Consider că organizarea de șezători, jocuri la șură și ateliere este benefică, deoarece încurajează păstrarea și transmiterea culturii populare.

DirectMM: Tinerii din zona dumneavoastră mai sunt interesați să ducă mai departe tradiția, obiceiurile? Sunt interesați de evenimentele acestea, participă?

Livia Neag Nistea: În ultima perioadă am remarcat că tot mai mulți copii și tineri sunt atrași și interesați de obiceiuri și tradiții. Îmi doresc și cred cu tărie că asistăm la formarea unei mode de a purta costumul popular autentic și de a participa la evenimente culturale.

Acest lucru îl pot confirma evenimentele „Zestrea lăpușană”, eveniment organizat de mine cu sprijinul Primăriei Orașului Târgu Lăpuș, desfășurat la Casa Muzeu Etnografic din satul Rogoz în luna iulie a anului 2023, și „Jocu’ la șură”, eveniment organizat de Ovidiu Opriș și alți oameni de seamă, la Suciu de Sus în luna septembrie 2023. Țin să menționez faptul că la „Jocu’ la șură” de la Suciu de Sus, am fost martora unui adevărat fenomen. Sute de oameni au fost prezenți, însă nu oricum, fiecare purtând costum popular autentic.

DirectMM: Am văzut, de asemenea, că apăreți în diverse expoziții de fotografie. Sunteți foarte frumoasă. Cum au pornit aceste colaborări cu fotografii?

Livia Neag Nistea: Vă mulțumesc pentru compliment. Consider că frumusețe este relativă. Colaborarea cu fotografii a pornit de la evenimentele culturale la care am fost prezentă. În 2021 l-am cunoscut pe Ovidiu Opriș, cel care a creat brandul Teleleu din Maramureș, el fiind și unul dintre oamenii care mi-au influențat constructiv activitatea artistică. Ovidiu Opriș a inclus pentru prima dată un portret de-al meu într-o expoziție, iar acest lucru a înseamat un punct de pornire în aria fotografiei.

Ulterior, prin intermediul lui Ovidiu, am cunoscut și alți fotografi, printre care și Dan Cristian Griga. Dan a creat din imaginea mea un adevărat maraton de ipostaze, considerându-mă versatilă, pe care le-a inclus în expoziții importante și cu care a participat la numeroase concursuri de fotografie.

Îmi place să fiu fotografiată și consider că fotografia este arta care poate să oprească timpul în loc.

 

Felicitări și multe realizări în continuare îi dorim!

Lavinia-Codruța HERMAN

Frumoasele poze din interiorul acestui material au fost realizate de fotografii: Ovidiu Opriș, Dan Cristian Griga, Andrei Bota, Dan Bukșa, Nicoleta Bud și Nicoleta Pop.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu