Share
IPJ Maramureș: Şi animalele au dreptul la un tratament sănătos

IPJ Maramureș: Şi animalele au dreptul la un tratament sănătos

Proprietarii de animale (nu numai) sunt informaţi că şi animalele sunt protejate prin legea 205 din 2004. Astfel, în cazul în care sunt supuse unor situații de pericol, acestea beneficiază de servicii publice de adăpostire specializate, care presupun preluarea, asistarea veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, controlul bolilor.

Un animal aflat într-o situație de pericol este un  animal care a fost rănit sau schingiuit, animal care a fost implicat în lupte între animale, animal domestic sau animal captiv asupra căruia a fost practicat tirul, animal folosit pentru dresajul altor animale, animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, animal din speciile ecvide, bovine, ovine și caprine aflat fără supraveghere pe căile de circulație.

Astfel, cetățenii trebuie să știe că polițiștii din cadrul Poliției Române, care în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol, emit de îndată ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Obligația de a asigura servicii publice de adăpostire a animalelor aflate într-o situație de pericol revine consiliilor județene.

Polițiștii constată existența situației de pericol în baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului, care rezultă din: constatarea directă; înregistrări video, audio, fotografii, indiferent de proveniența acestora; înscrisuri, inclusiv cele sub formă de mesaje sau publicații în mediul electronic și sau de telefonie mobilă; fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Polițiștii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situația de pericol nu a fost generată de către deținătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura condiții optime pentru respectivul animal, informează reprezentanții IPJ Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu