Share
Telefoanele mobile, interzise la orele de curs. Profesorii le pot confisca și le restituie la finalul orei

Telefoanele mobile, interzise la orele de curs. Profesorii le pot confisca și le restituie la finalul orei

Telefoanele elevilor la orele de curs este un subiect intens dezbătut din cauza deselor derapaje ale unor elevi care le utilizează în timpul orelor, deranjând clasa. Propunerea este ca aceste dispozitive să poată fi confiscate de profesor și să le restituie la finalul orei, după cum se arată în propunerile Consiliului Național al Elevilor pentru Statutul elevului. Propunerile au fost concepute ca urmare a schimbărilor produse de noua Lege a învățământului preuniversitar și au fost înaintate Ministerului Educației.

În proiect apare că elevilor le este interzis să utilizeze telefoanele mobile în timpul desfășurării orelor de curs, a examenelor și a olimpiadelor și a concursurilor școlare. Dacă elevii folosesc telefonul în timpul orei, fără să fie în scop educativ, cadrele didactice pot prelua telefonul și îl restituie la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă în mod obligatoriu către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi.

Mai multe propuneri de modificări

Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.

Ministerul Educației urmează să vină cu propriu proiect de Statul al Elevului.

Statutul elevilor a avut mai multe propuneri de modificare în ultima perioadă. Pe 28 decembrie 2023, Consiliul Național al Elevilor a venit cu propriile propuneri pentru modificarea statutului elevului, printre care curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, dreptul la produse de igienă în școli, consiliere pentru elevii exmatriculați.

După o analiză privind implementarea Statutului Elevului, CNE a mai făcut 14 recomandări, printe care noi funcții în cadrul consiliilor școlare ale elevilor, cu statut de directori de departamente, elevi ambasadori antibullying, cu scopul de a crește încrederea pe care elevii o au în colegii lor care îi reprezintă.

O altă recomandare care a stârnit controverse este aceea de a nu mai exista intrări/ieșiri separate din unitatea de învățământ, destinate exclusiv profesorilor.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu