Share
Fericirea credinței de Învierea Domnului în Maramureș: Sfinte biserici arhipline, acum, de marea sărbătoare! Sfânta Lumină care ne aduce mulțumire!

Fericirea credinței de Învierea Domnului în Maramureș: Sfinte biserici arhipline, acum, de marea sărbătoare! Sfânta Lumină care ne aduce mulțumire!

Fericirea credinței de Învierea Domnului în Maramureș: Sfinte biserici arhipline, acum, de marea sărbătoare! Sfânta Lumină care ne aduce mulțumire!

„Deschideți, mai-mari, porțile voastre, și voi, porți veșnice, ridicați-vă, ca să intre Împăratul măririi”. Cu aceste cuvinte întipărite în minte, credincioșii ortodocși băimăreni au primit bucuria Învierii Domnului!

În fiecare biserică maramureșeană s-a oficiat Învierea Domnului, iar lăcașurile de cult s-au dovedit a fi neîncăpătoare, semn că mai există speranță în tot ceea ce înseamnă credință în Dumnezeu și fapte bune, într-o lume aproape nepăsătoare la semeni.

Mulți credincioși la Bisericuță

Bisericuța din Lemn, „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” Baia Mare. Încă înainte de miezul nopții, s-a adunat mulțime multă. Să ia sfintele paști și să aprindă o lumânare pentru Învierea Mântuitorului. Cei care au respectat mai cu ardoare tradiția moștenită din străbuni, au venit cu coșercuța plină cu bucate, care vor fi sfințite de preot. La momentul miezului nopții, cu multă îngăduință, au primit Lumina Sfântă, fără să se înghesuie ori să uite de faptul că răbdarea este încă o virtute.

Și români, și străini

„Vin în fiecare an. Este o bucurie foarte mare să poți lua Sfânta Lumină. Am venit cu sfintele bucate, pentru a le sfinți, iar când mergem acasă, le servim împreună cu familia. Este un moment foarte important de comuniune, de speranță și de bucurie”, arată Florica din Baia Mare. Mulți credincioși prezenți. Unii de ai casei, adică de ai parohiei, dar și din Baia Mare. Bisericuța de Lemn este un simbol al orașului. Printre ei, un cuplu de norvegieni. „Am venit în Maramureș în vacanță. Frumos, foarte frumos. Este incredibil. Tradiție respectată cu sfințenie. Ne-am luat și noi după ceilalți credincioși, fiindcă nu știam cum trebuie făcut. Este absolut fascinant”, arată Ane și Tore din Bergen.

Și ortodocșii, și greco-catolicii

Și greco-catolicii sărbătoresc Învierea Domnului. La Biserica Sfânta Cruce de lângă RFN, lume multă în interiorul lăcașului de cult. Sunt și afară. Aici, bucatele se sfințesc doar dis-de-dimineață. Ideea este că și acest lăcaș de cult a devenit un simbol pentru oraș, știut fiind că Săsar este cel mai mare cartier din Baia Mare.

Suntem Lumina lui Dumnezeu

Dar să revenim la Bisericuța de Lemn. Părintele paroh Vasile Fodoruț rostește cuvântul de învățătură, cel care însoțește această slujbă frumoasă a Învierii. „Mulți credincioși poate se întreabă ce au câștigat la finalul celor 50 zile de post. Oare s-a produs vreo schimbare cu noi? Oare ce am primit pentru efortul acesta? Vor spune unii poate că am primit un mormânt gol și un giulgiu gol. Oare a meritat efortul nostru? Oare doar atât ne poate oferi nouă Dumnezeu? Nu, dragii mei! Ne-a oferit mult mai mult! Ne-a oferit Învierea cea veșnică, Învierea Sa și Învierea noastră. Iar faptul că a Înviat ca un Dumnezeu triumfător asupra morții și asupra păcatului și asupra răufăcătorilor care L-au supus la Patimi dovedește încă o dată Dumnezeirea Sa. El este Dumnezeul Luminii. Dumneavoastră acum Îl țineți în mână pe Dumnezeu. Și științific este dovedit! Spun marii fizicieni și oameni de știință că noi, în esență, suntem Lumină, suntem Lumină din Lumină, Lumina lui Dumnezeu”, arată părintele Vasile Fodoruț. Să avem sărbători frumoase! Hristos a înviat!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu