Share
DSVSA Maramureș: „Nu va fi interzisă creșterea porcilor în gospodării!”

DSVSA Maramureș: „Nu va fi interzisă creșterea porcilor în gospodării!”

Un proiect de ordin privind condiţiile minime de biosecuritate în exploataţiile de porcine a pus pe jar crescătorii din țară. Conform actului publicat de ANSVSA, regulile ar urma să fie infinit mai restrictive pentru români. Mai exact, nicăieri, cu excepția fermelor de suine, alte forme de exploatații nu vor mai putea să dețină porci nici pentru autoconsum, dar nici în scopuri comerciale. Situația a generat reacții în rândul specialiștilor în domeniu, dar și în rândul gospodarilor pentru care creșterea porcilor a devenit o tradiție.

După ce informația s-a rostologit în mass-media națională, reprezentanții ANSVSA au venit cu explicații, arătând că nu va interzice și nu va limita creșterea porcinelor în gosposdăriile populației din România. În realitate, proiectul se află în dezbatere publică și este menit să stabilească reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor. Oficialii ANSVSA au explicat că motivul modificărilor ar fi diminuarea la minimum a pagubelor economice generate de răspândirea virusului pestei porcine africane în România, întrucât despăgubirile plătite proprietarilor de porci ar fi ajuns deja la peste 100 de milioane de euro.

În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne, a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate, au arătat oficialii instituției centrale. „Găsirea unor soluții optime pentru propietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodăria populației) nu va fi interzisă. Oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura această activitate tradițională. Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodăria populației, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare” – au arătat reprezentanții ANSVSA.

Directorul-adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, a explicat, pentru DirectMM.ro, ce s-a întâmplat, de fapt, cu acest document, și ce urmează să se întâmple în perioada următoare referitor la controversa iscată.

„Acel proiect este, de fapt, un draft, nu este forma finală a proiectului. Forma finală va fi stabilită în urma întâlnirilor cu reprezentanți ai fermierilor. Așteptăm să o vedem și noi. Este inacceptabil să impui gospodarului să țină porci, asta dacă mai ținem la tradiție. În plus, realitatea este că nici nu putem verifica dacă sunt respectate toate condițiile de biosecuritate de către fermieri. Trebuie să luptăm cu pesta, însă nu distrugând bunul simț. Trebuie să înțelegem, însă, că situația actuală va trebui completată cu măsuri care vitează protecția animalelor, iar aici mă refer la interzicerea creșterii porcilor în stâne, în cantoane silvice ori să fie lăsate libere pe pășuni (n.red. – în aer liber, în situațiile menționate, crește posibilitatea infectării de la mistreți). Este regretabil că acel proiect a fost postat pe site-ul ANSVSA fără încheierea dezbaterii publice” – a declarat Vasile Pop.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu