Minaur a pierdut în fața campioanei Serbiei - 2 ore în urmă
Înot: David Popovici, campion european la 100 m liber, cu nou record mondial - 2 ore în urmă
Accident rutier cu victimă între localitățile Săpânța și Câmpulung la Tisa; Cum s-a petrecut totul - 3 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, duminică, 14 august - 5 ore în urmă
36 de pompieri români, cu nouă mijloace tehnice, continuă misiunea de stingere a incendiului din Sud-Vestul Franței - 9 ore în urmă
Mănăstirea Moisei se pregătește de hram; Care este programul slujbelor - 9 ore în urmă
„Lasă Doamne dor!” – noul cântec al Paulei Seling este inspirat din folclor (VIDEO) - 9 ore în urmă
Folk: Va avea loc a X-a ediție a Festivalului Concurs Național „Floare de colț” - 9 ore în urmă
Baia Mare Science Festival va avea loc la mijlocul lunii septembrie - 10 ore în urmă
Arhid. Adrian Dobreanu: Sfârșitul tuturor furtunilor vieții să ne găsească în picioare! - 10 ore în urmă
Doliu în lumea artistică: Ștefan Petreuș a trecut la cele veșnice
Am primit o veste tristă azi, 25 iunie. Îndrăgistul artist maramureșean Ștefan Petreuș a trecut la cele veșnice la vârsta de 82 de ani.
„S-a stins din viață Ștefan Petreuș! De-acum Frații Petreuș sunt împreună și cântă lângă îngeri! Rămas bun!” – a scris pe rețelele de socializare Iuliana Tudor.
Frații Petreuș (Ștefan și Ion) sunt doi din cei patru frați ai familiei Petreuș, cântăreți de muzică tradițională românească, renumiți pentru cântecele din zona Maramureșului, de pe Valea Izei. S-au făcut remarcați prin numeroasele înregistrări instrumentale și vocale pe care le-au realizat și prin materialele discografice pe care le-au elaborat.
Ștefan Petreuș a fost cu patru ani mai mare decât fratele său, care, din păcate, s-a stins în 2002. Harul muzical l-a moștenit de la tatăl lor, Pătru Petreuș-Codrea, „ceteraș” și constructor de viori. Tâmplar de ocazie, s-a trezit că poate fi și lutier. Ștefan Petreuș a început să cânte din vioară din fragedă copilărie. Nici nu împlinise bine 6 ani și zicea vreo 2-3 melodii. Ca să nu „scârție atâta”, cum îl dojeneau cei mari, cânta mai ales când era singur. Lua cetera din cui, și așezat pe un scăunaș, la lumina focului, cânta.
În 1966 s-a angajat în orchestra de muzică populară a Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare, iar în anul următor, 1967, s-a angajat și fratele său Ion.
Cu vestitul ansamblu băimărean, dar și cu alte formații artistice profesioniste și de amatori, frații Petreuș au cântat în numeroase localități din țară și străinătate.
Dumnezeu să-l odihnească! Precizăm că în acest weekend, în Baia Mare se desfășoară cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Național Concurs de Folclor ”Ion Petreuș”, la care participă numeroși tineri talentați.
L.C.H.
1 Comentariu în această postare
Grobei
Dumnezeu să-l imburde-n rai.