Share
Eveniment cultural-artistic la Muzeul de Mineralogie Baia Mare în memoria marelui poet Nichita Stănescu

Eveniment cultural-artistic la Muzeul de Mineralogie Baia Mare în memoria marelui poet Nichita Stănescu

Miercuri, 31 martie, de la ora 16.00, la sediul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare va avea loc un eveniment cultural-artistic prin care se elogiază viața și opera marelui poet Nichita Stănescu.

Evenimentul, organizat în colaborare cu Teatrul Ararat, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Cenaclul Cultural „Tinerii clasici”, se va desfășura exclusiv online, va fi transmis live pe pagina de Facebook a Muzeului și va fi preluat de Televiziunea TV Sighet.

Vor putea fi urmărite momente muzicale și recitări de poezie, interpretate de actorul Claudiu Pintican, reprezentanţi ai Cenaclului Cultural „Tinerii clasici”: Anand Sergiu Donca, Bogdan Vanca, Alexandra Bodea, elevii: Gabi Hanák, Bianca Solomeş, Oana Groza, Amalia Andreea Trif, Eliza Pintican, Titus Pop – student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Alexandra Rău – studentă la Facultatea de Teatru şi Film, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și profesorii: Sorina Gherman, Cristina Rettegi și Alina Mirela Andreicuţ.

Nichita Stănescu  – poet, scriitor și eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române, este considerat, de critica literară și de publicul larg, drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”.

S-a născut la data de 31 martie 1933 la Ploiești, mama sa fiind Tatiana Cereaciuchin, membră a unei familii de nobili de origine rusă refugiată în România, iar tatăl, Nicolae Hristea Stănescu, fost ţăran devenit meşteşugar şi comerciant.

Copilăria și adolescența le petrece la Ploiești, orașul natal, unde face primele doua clase primare, pentru ca următoarele, din cauza razboiului, să le facă la Bușteni și Vălenii de Munte. Clasele gimnaziale le urmează în Ploiești, la Liceul „Sf. Petru și Pavel”, iar cursul superior, între anii 1948-1952, la același liceu, unde absolvă cursurile liceale în anul 1948, la secția reală, pregătit pentru studii politehnice. Surprinde însă pe toată lumea, urmând cursurile Facultății de Filologie, secția Limba și literatura română, în cadrul Universității din București.

Debutează cu poezie simultan, în martie 1957, în revistele „Tribuna” și „Gazeta literară”; debutul editorial are loc în 1960, cu volumul Sensul iubirii. Dupa absolvirea facultății este un timp corector și apoi, până în 1968, redactor la secția de poezie a „Gazetei literare”, în 1969 este numit redactor șef adjunct al revistei „Luceafarul”, iar din 1970 până în 1973 este redactor șef adjunct la „România literară”.

Poetul suferea de ciroză, iar în noaptea de marți, 13 decembrie 1983, la ora două și zece minute, s-a stins din viață, pe un pat al Spitalului de Urgență Floreasca din București, la doar 50 de ani.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu