Share
Românii fără venituri fiscalizate pot fi coasigurați

Românii fără venituri fiscalizate pot fi coasigurați

Românii care nu au venituri fiscalizate au totuşi posibilitatea să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, urmând să achite contribuţia din propriul buzunar.

Asigurările de sănătate au ca scop principal protejarea oamenilor de costurile pe care le presupun serviciile medicale în caz de boală sau de accident. Chiar dacă în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate doar angajații pot beneficia de asigurare, conform legii, și membrii familiei care nu lucrează pot obține aceleași beneficii prin coasigurare.

Dacă ești asigurat în sistemul public de sănătate, o metodă la îndemână este să iei drept coasigurat un membru al familiei care nu are venituri. Potrivit Legii Sănătății nr. 25/2006, statutul de coasigurat poate fi obținut de către părinții, soția sau soțul persoanei asigurate. Pentru a putea să verifici calitatea de asigurat, o poți face online, pe site-ul CNAS sau al caselor de asigurări de sănătate.

Coasigurarea este o modalitate prin care o persoană poate beneficia de asigurare de sănătate, fără să plătească contribuție, datorită faptului că este în întreținerea unei persoane asigurate. Trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții

-să se afle în relație de rudenie cu persoana care are calitatea de asigurat;
-să nu aibă venituri proprii sau venituri de până la 20% din salariul de bază minim brut pe țară, să nu dețină terenuri agricole și silvice în suprafață de peste 10.000 m2 în zonele colinare și de șes sau de peste 20.000 m2 în zonele montane și să nu se afle în întreținerea altei persoane.

Pentru a deveni coasigurat, sunt necesare următoarele acte:

-copii ale cărții de identitate, atât ale asiguratului, cât și ale persoanei care urmează să devină coasigurat;
-declarație pe propria răspundere prin care persoana coasigurată confirmă că nu realizează venituri proprii;
-declarație pe propria răspundere prin care persoana asigurată confirmă că are în întreținere coasiguratul;
-actul care atestă relația de rudenie;
-documentul din care rezultă reținerea contribuției de sănătate (de exemplu, adeverința de salariat).

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu