Share
Vasul pântecos – „exponatul săptămânii” la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

Vasul pântecos – „exponatul săptămânii” la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

Descoperit la Lăpuș, vasul pântecos este „Exponatul săptămânii” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (poate fi admirat până duminică, 25 iulie).

Reprezentanții instituției de cultură de oferă mai multe informații despre acesta:

„Vasul a fost descoperit în timpul cercetărilor arheologice sistematice din anul 1967 în tumulul 4 (dimensiuni Hmax 1,20 m; Dmax 16 m). În movilă au fost identificate două vetre de incineraţie. Prima din vetre a fost amenajată în centrul tumului, pe o mică movilă de pământ ridicată pe solul antic. Acesta avea forma ovală, cu dimensiunile de 4 x 4,70 m şi înălţimea de 0,20 m.

Oasele calcinate se aflau grupate în centrul vetrei, iar deasupra şi în jurul lor s-au găsit, alături de fragmente ceramice, un topor cu disc şi spin, o lamă de pumnal, un inel de aur şi 121 perle de aur. Cea de-a doua vatră a fost amenajată în mantaua de pământ a tumulului, având tot forma ovală, cu diametrele de 2,10 x 2,75 m. Oasele incinerate se găseau în centrul vetrei, în apropierea lor au fost depuse fragmente ceramice, un celt şi o daltă de bronz. În mantaua de pământ a tumulului au fost descoperite puţine fragmente ceramice, printre care şi unele ce aparţineau unuia dintre vasele de pe prima vatră.

Vasul are corpul bitronconic, baza dreaptă, gâtul lung şi conic, marginea lăţită şi răsfrântă spre exterior. Pe diametrul maxim al corpului, se află, dispuse simetric, patru poeminenţe zoomorfe, redate realist, reprezentând capul unui animal. Pe umărul vasului, în spaţiul dintre cele patru proeminenţe se găsesc patru dreptunghiuri verticale cu latura superioară a “dreptunghiului” semicirculară, interiorul fiind haşurat cu linii orizontale (probabil motive antropomorfe redate abstract). În partea inferioară, pe latura scurtă, se găsesc mici crestături ovale. Aproximativ din locul de unde începe linia curbă din partea superioară pornesc două linii (braţe) terminate cu mici triunghiuri. Partea mediană a gâtului este decorată cu trei linii paralele, incizate, deasupra liniei de sus se găsesc, dispuse alăturat, motive asemănătoare cu cele dispuse între proeminenţe doar că de dimensiuni mai mici. Acestea sunt haşurate fie cu linii orizontale, fie cu mici crestături.

Deaspra acestui registru se găseşte, dispus orizontal, un şir de triunghiuri mici, aşezate cu vârful în jos, respectiv în sus. Între acesta şi buză se află un registru format din patru reprezentări ale soarelui intercalate cu patru reprezentări zoomorfe, redate prin incizie. Partea superioară a buzei este decorată cu patru registre separate de o mică perforaţie ce străbate buza. Cele patru registre sunt formate din mici crestături în unghi şi triunghiuri haşurate cu linii orizontale.
Vasul a fost realizat din pastă semifină cu pietricele de mici dimensiuni în pastă, angoba are culoarea brun-cărămizie cu felcuri negre-cenuşii. Piesa a fost restaurată, o parte însemnată din jumătatea inferioară a corpului lipseşte”.

Lasă un comentariu