Share
S-a deschis Expoziția ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor”

S-a deschis Expoziția ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor”

Expoziția documentar-istorică ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor” realizată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, este deschisă publicului vizitator, în incinta Casei memoriale „George Pop de Băsești”, începând cu data de 30 octombrie.

Expoziția oferă publicului vizitator informații cu privire la procesul istoric de formare a României Mari, context în care este scos în evidență rolul important pe care George Pop de Băsești (1835-1919), lider politic al românilor din Transilvania, l-a avut în lupta pentru unitatea națională. Un loc important îl ocupă galeria delegaților aleși și de drept la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, din actualul județ Maramureș. Pentru că, în perioada respectivă, zona Codru făcea parte din județul (comitatul) Sălaj, au fost readuși în memoria colectivă și delegații aleși din partea Cercului electoral Cehul Silvaniei (dintre aceștia. O atenție deosebită este acordată Mișcării memorandiste a românilor din Transilvania și Ungaria (1885-1895), fiind evidențiată și contribuția locală. Rolul familiei George Pop de Băsești e relevat atât prin intermediul imaginilor, cât și a documentelor păstrate în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Este urmărit și firul evoluției politice, rolul important al Partidului Național Român, al cărui președinte, din anul 1902, a fost George Pop de Băsești; rolul Consiliului Național Român Central în pregătirea și desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, prezidată de George Pop de Băsești.

Proiectul cultural ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor”se înscrie între proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018), depuse de către Consiliul Județean Maramureș și finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu