Share
Serviciul Județean Anticorupție Maramureș la bilanț; Ce activități de prevenire și combatere a desfășurat în 2021

Serviciul Județean Anticorupție Maramureș la bilanț; Ce activități de prevenire și combatere a desfășurat în 2021

În cursul anului 2021, polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au desfășurat, conform competenței legale, atât activități de prevenire și investigare, cât și acte de cercetare penală dispuse de procurori din cadrul unităților de parchet, privind infracțiunile prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu modificările și completările ulterioare, comise de personalul Ministerului Afacerilor Interne ori alte persoane.

În domeniul preventiv, în perioada de referință, au fost organizate şi desfăşurate la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne cu reprezentare la nivelul județului Maramureş,  un număr de 84 activităţi de prevenire( 54 activități de instruire şi 30 activități de informare), la care au participat un număr de 1125 cadre M.A.I., ocazie cu care au fost dezbătute interactiv aspecte ale problematicii profesionale. Din totalul de 1125 cadre participante, 187 au fost cu funcţii de conducere, iar 938 cu funcţii de execuţie.

Ofițerii serviciului au organizat și desfășurat un număr de 13 activități de educație pentru promovarea integrității, din care o activitate în colaborare cu alte instituții (reprezentanți ai școlilor de șoferi din municipiul Baia Mare) la care au participat un număr de 53 persoane, o activitate preventivă realizată în colaborare cu fundația Hanns-Seidel, în cadrul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, la care au participat un număr de 16 elevi și 11 activități preventive în cadrul campaniei „M.A.I. Etic, M.A.I. integru”, la care au participat un număr de 3152 persoane.

Programul de audienţe şi relaţii cu publicul s-a desfăşurat conform metodologiei în vigoare, fiind consiliate un număr de 22 persoane, în afara programului de audiențe.

În anul 2021, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş au fost soluționate un număr de 42 pețiții și 6 apeluri în sistemul Call Center Anticorupție 0800.806.806.

De asemenea, în perioada de referință au fost întocmite și transmise 4 informări preventive, adresate structurilor ministerului cu reprezentare în județul Maramureș.

Au fost înregistrate 49 sesizări cu caracter penal, toate înaintate unităților de parchet competente la nivelul cărora, în vederea administrării probatoriului, s-a dispus efectuarea unor activități procedurale de către polițiștii anticorupție ai Serviciului Județean Anticorupție Maramureș prin emiterea unui număr de 120 de ordonanțe de delegare.

Unitățile de parchet competente au dispus continuarea urmăririi penale față de un număr de 62 de suspecți (3 funcționari M.A.I. pentru fapte de corupție), dintre care față de 61 de persoane pentru infracțiuni de corupție și o persoană pentru alte infracțiuni. Totodată, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de 57 de inculpați (3 funcționari M.A.I. pentru fapte de corupție), din care față de 54 de persoane pentru infracțiuni de corupție și, față de 3 persoane, pentru alte infracțiuni.

În dosarele penale în care polițiștii anticorupție ai Serviciului Județean Anticorupție Maramureș au efectuat activități de cercetare penală, magistrații competenți au dispus măsura reținerii și ulterior măsura arestării preventive față de 4 persoane( din care o persoană având calitatea de funcționar M.A.I. cu funcție de conducere).

Polițiștii anticorupție ai serviciului au participat în perioada de referință la efectuarea unui număr de 25 percheziții domiciliare și 2 percheziții informatice.

În urma finalizării cercetărilor în dosare penale în care polițiștii Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş au efectuat acte procedurale, au fost emise 9 rechizitorii (3 de către unități teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție și 6 de către unitățile teritoriale ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție). Au fost trimise în judecată un număr de 46 persoane din care: 2 ofițeri M.A.I. cu funcții de conducere, un agent M.A.I., un primar al unei comune, un medic, un consilier județean, 3 administratori ai unor societăți comerciale și 37 persoane fără calitate specială. Totodată, procurorii competenți au încheiat 7 acorduri de recunoaștere a vinovăției, cu tot atâtea persoane, fără calitate specială.

În cursul anului 2021, instanțele competente au emis 6 hotărâri de condamnare definitivă, vizând un număr de 14 persoane, din care 5 funcționari ai Ministerului Afacerilor Interne (un ofițer M.A.I. și 4 agenți M.A.I.), un consilier juridic din cadrul Ministerului Transporturilor și 8 persoane fără calitate specială.

Semnalarea faptelor de corupție săvârșite de angajații Ministerului Afacerilor Interne se poate face atât prin sistemul telefonic gratuit Call Center anticorupție 0800.806.806, cât și la adresele de e-mail petitii.dga@mai.gov.ro și maramures.dga@mai.gov.ro, prin fax – 0262/207264 ori la sediul serviciului din Baia Mare, str. Tineretului nr. 2, județul Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Publicat în:

Lasă un comentariu