Share
Atenție mare!: Risc crescut de avalanșă în Munții Maramureșului după încălzirea vremii. Vezi recomandările salvatorilor montani

Atenție mare!: Risc crescut de avalanșă în Munții Maramureșului după încălzirea vremii. Vezi recomandările salvatorilor montani

Informare a salvatorilor montani maramureșeni. Aceștia atrag atenția că riscul de avalanșă este foarte mare în județ.

Mai exact, în urma stratului nou de zăpadă depus în ultimele zile și din cauza faptului că vremea se încălzește, aceștia anunță existența riscului de avalanșă crescut în Munții Maramureșului.

În astfel de cazuri recomandările sunt stricte și clare și se referă la evitarea drumețiilor și practicarea sporturilor de iarnă în zona/zonele amintite. „În cazul în care sunt, totuși, doritori in a purcede la drumeție sau schi de tură (nerecomandate dupa cum s-a afirmat anterior) este obligatorie purtarea echipamentul corespunzător specific situațiilor anunțate.

În situația de față, este vorba despre dispozitive de salvare/localizare în cazul nefericit al producerii unei avalanșe, sondă, lopată, telefon încărcat și baterie/încărcător wireless de rezervă, rucsac cu airbag specific pentru salvarea din avalanșă. Nu porniți niciodată singuri în drumeții sau schi de tură. Nu vă aventurați mai mult decât vă permit cunoștințele privind practicarea unui sport de iarnă și cunoașterea în amănunt a traseului pe care doriți să îl parcurgeți!”, a arătat Dan Benga, managerul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș.

În fapt, riscul de avalanșă este de gradul 3-4. Acest lucru înseamnă că pe numeroase pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat (declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe supraîncărcări, mai ales pe pantele descrise în buletin; în anumite situaţii sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari) și că stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate (declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncarcare, pe numeroase pante suficient de înclinate; în anumite situaţii sunt de aşteptat numeroase declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi adesea chiar mari).

C.Ț.

Citește și

Exercițiu: Câinele salvator Athos în acțiune! Simulare de avalanșă derulată de Salvamont Borșa în Munții Rodnei (VIDEO ȘI FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu