Share
Cum poți afla câte puncte de penalizare rutieră ai acumulat

Cum poți afla câte puncte de penalizare rutieră ai acumulat

Orice șofer care conduce pe drumurile publice știe că mai devreme sau mai târziu poate încălca regulile de circulație și să se trezească cu o amendă și puncte penalizare. Fie că e vorba despre banala centură de siguranță sau depășirea vitezei, orice puncte penalizare se acumulează și, la un moment dat, dacă acumlează 15 puncte, conducătorul auto poate rămâne fără permis pentru 30 de zile.

Însă până să ajungă acolo, poate să verifice câte puncte penalizare a acumulat.

Conform OUG 195/2002, ”titularul permisului de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una din următoarele modalități:

 • de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;
 • de la orice structură de poliție rutieră”.

Prima variantă este metoda clasică, care presupune deplasarea la Poliție, depunerea unei cereri și revenirea pentru obținerea unui răspuns este în continuare valabilă.

Variantele online, cele mai rapide

O variantă „de mijloc” este aceea a depunerii unei cereri pe mail, adresată serviciului Poliției rutiere din zona unde domiciliezi. Timpul de așteptare necesar primirii unui răspuns poate ajunge până la 15 zile, însă primirea documentului se va face personal, la ghișeu.

Dar cea mai simplă metodă prin care poți afla aceste informații este, începând de anul trecut, interogarea online a două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere: hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție), fie pe ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități).

Un punct-amenda reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului. În momentul de față, valoarea unui punct este de 165 lei, iar detalii cu privire la acest aspect poți afla din acest articol.

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

 • clasa I – două sau trei puncte-amendă;
 • clasa a II-a – patru sau cinci puncte-amendă;
 • clasa a III-a – de la șase la opt puncte-amendă;
 • clasa a IV-a – de la nouă la 20 puncte-amendă;
 • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de șase luni de la data constatării contravenției.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

 1. Popa gheorghe ionut

  Vreu sa afu punctele de penalizare

  Răspunde

Lasă un comentariu