Share
Reglementările din programul ”Prima casă” sunt necesare, altfel explodează prețurile apartamentelor, spun specialiștii

Reglementările din programul ”Prima casă” sunt necesare, altfel explodează prețurile apartamentelor, spun specialiștii

Reglementările din programul ”Prima casă” erau necesare pentru a nu distorsiona piaţa imobiliară, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei analiştilor financiar-bancari din România (AAFBR), Iancu Guda. „Aceste reglementări vin foarte bine ca să rupă programul de o distorsiune a pieţei imobiliare şi să-l păstreze în scop pur social”, a spus Iancu Guda. El susţine că dublarea plafonului, așa cum s-a propus la un moment dat dublarea la 120.000 de euro, nu era logică. Situarea lui la 70.000 de euro este foarte logică pentru că în majoritatea oraşelor poţi să cumperi ceva decent cu 70.000 de euro. Dacă s-ar fi majorat plafonul, ar fi crescut şi preţurile.

„Nu e ca şi cum ai oferi un plafon mai mare ca să cumperi ceva mai mare. Piaţa s-ar fi aliniat la noul plafon. Dacă mâine se duce plafonul la Prima casă la 100.000 de euro, să vedeţi cum explodează preţurile apartamentelor”, a declarat Iancu Guda.

Acesta susţine că plafonarea va avea efect asupra preţurilor din piaţa imobiliară, în condiţiile în care 80% din cererea de imobiliare e prin programul ”Prima casă”, şi dacă se va plafona nivelul veniturilor la 7.000 de lei, cu un grad de îndatorare de 40%, înseamnă că ratele nu au să treacă de 2.800 de lei, echivalentul a 600 de euro, în condiţiile în care valoarea achiziţiei nu depăşeşte 70.000 de euro.

Beneficiarii programului „O familie, o casă” nu vor putea avea un venit net lunar individual sau împreună cu soţul/soţia mai mare de 4.500 de lei, iar preţul de achiziţie a locuinţei este de maxim 70.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanţă care modifică programul „Prima casă”.

Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei, precizează Ministerul Finanţelor, iniţiatorul proiectului de act normativ.

Avansul minim a fost menţinut la 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 euro, echivalent în lei.

Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului, în timp ce pentru  familiile cu doi sau mai mulţi copii rata dobânzii va fi mai mică cu 1 punct procentual.

Ministerul Finanţelor Publice precizează într-un comunicat că a propus modificarea programului „Prima casă” şi redenumirea acestuia – programul „O familie, o casă”, astfel încât acesta să fie mai bine orientat spre caracterul social.

Lasă un comentariu