Concert de pricesne în Vișeu de Jos - 54 minute în urmă
Mihaela Maria Firisar, o maramureșeancă talentată care visează să cânte pe marile scene ale lumii; „Pentru mine, muzica este totul” - 2 ore în urmă
Doi noi medici la Spitalul Municipal Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
Editorialul de sâmbătă: „Artistul și puterea” sau cum Hollósy Simon n-a fost profet în țara lui - 4 ore în urmă
„Osima” – proză de Marian Ilea, partea a VI-a - 8 ore în urmă
„Lucaciștii au talent” – activitate inedită organizată în „săptămana verde” la colegiul băimărean - 8 ore în urmă
Cum se marchează în Maramureș Ziua Veteranilor de Război - 9 ore în urmă
11 stații de încărcare pentru mașini electrice vor fi realizate în Baia Sprie - 10 ore în urmă
Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc pelerinajul anual la Cimitirul Săracilor - 10 ore în urmă
Albăuțele de la Băiuț – parfumul discret al fructelor de la munte
Albăuțele sunt un soi semisălbatic de prun cu fructe alb-gălbui, care cresc în zone cu climă mai rece. Provin din zona asiatică, originea lor mergând până la nord, în Siberia.
În regiunea noastră îl întâlnim din zona colinară până la munte.
Din păcate, în foarte multe regiuni au fost extirpate, în locul lor plantându-se specii altoite cu un randament mult mai bun ca și productivitate.
Dar la Băiuț, unde clima este una rece și umedă, nu s-au putut aclimatiza pomi fructiferi de soi, aceștia fiind mult prea sensibili pentru clima de aici. Așadar, populația locală a reușit să aprecieze ceea ce crește în apropierea lor.
Un aspect important este faptul că fructifică rapid, iar coacerea fructelor este, de asemenea, de scurtă durată.
Fini observatori ai naturii, băiuțenii știu că albăuțele cresc fără eforturi mari de îngrijire, se răspândesc ușor, urcând prin grădini sălbăticite, până aproape de limita molidului și, nu în ultimul rând, sunt foarte rezistente la frig.
Desigur, prezintă și unele dezavantaje, așa cum aminteam mai sus, mai ales în ceea ce privește productivitatea.
Dar aici lucrurile se compensează prin calitate, și anume aroma deosebită a acestor fructe.
Se știe că prunele se folosesc cel mai adesea pentru fabricarea horincii/pălincii, randamentul din albăuțe fiind de 6-7 % în comparație cu 10-11 % cât se obține din soiurile altoite.
În schimb, aroma licorii distilate concurează cu multe băuturi celebre.
Din prune se produc, de asemenea, gemuri și magiun, dar albăuțele nu se pretează pentru aceasta deoarece se spune că sunt mai amărui ca cele făcute din prune de soi.
,,Frișca de pe tort” în cazul acestor fructe semisălbatice este ,,Supa de albăuță de Băiuț”.
Făcută după o rețetă veche cu adaos de smântână și zahăr, supa de albăuțe este un deliciu culinar care se servește atât rece, cât și cald.
Vă invităm, așadar, în acest binecuvântat loc să gustați din farmecul discret al aromelor de la munte.
Text și foto: Walter Ubelhart