Share
SOS Biserica de la Buteasa: Cum poate fi ajutată

SOS Biserica de la Buteasa: Cum poate fi ajutată

Reprezentanții ONG-ului ROST (Reabilitarea Organică a Satului Tradițional) au efectuat o vizită la Buteasa.

Obiectivul l-a constituit biserica de lemn din localitate, care necesită reabilitare de urgență. Aceștia au lansat un apel. Un apel disperat.

”Am fost la Buteasa. Starea bisericii bătrâne este încordat de proastă privită din afară, iar înăuntru pare o seră abundentă. Detaliile sale sunt încă emoționante, în pofida bătrâneții. De povestea ei nici nu mai trebuie sa amintesc. Aventuroasă și chinuită, până în ziua de azi.

Am întrebat-o dacă vrea să mai trăiască. Mi-a spus că în această solitudine în care timpul pare infinit, nu. – Dar dacă oamenii ar veni să te îngrijească? – Ei, asta e o altă poveste… Putem să ne unim forțele pentru ca povestea bisericii din Buteasa să continue? Proiectul în faza D.A.L.I. este finalizat – este un proiect complex și conștiincios întocmit, deși s-a întins pe mai mulți ani (sau poate tocmai de aceea), datorat finanțărilor primite de la Consiliul Judeţean Maramureş, sponsori privați, ARCOLAR + munca voluntară a Asociației R.O.S.T. Asociația ROST are nevoie de sprijin în căutarea fondurilor pentru materializarea proiectului de restaurare și reconstrucție. Vă rog nu vă lăsați influențați de tonul calm al solicitării, de fapt acesta este un apel disperat”, arată ROST.

Biserica de lemn din Buteasa, oraș Șomcuta Mare, județul Maramureș datează din anul 1800 . Lăcașul are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-B-04532. Biserica se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene, sunt extrem de afectate acoperișul și structura de rezistență, și necesită reparații urgente.

Pe rețelele de socializare, domnul Gelu Zaharia, soțul arhitectei Laura Zaharia, a postat un mesaj referitor la situația acestei biserici. Îl redăm integral:

„Suntem în perioada postului, înainte de o sărbătoare importantă pentru noi și neamul nostru, când credința ne îndeamnă la bunătate, compasiune și retrospecție personală.

Tocmai acum în Duminica Sfintei Cruci, zi în care eu împreună cu fiul meu ne pregăteam să ajungem la crucea înălțată pe vârful Ineu, Laura mergea să ”vorbească” cu biserica veche din Buteasa. Așa a sunat convorbirea telefonică pe care am avut-o în dimineața în care ambii aveam sa ne întâlnim cu două ”catedrale”, una a naturii și una din păcate aproape ”pierdută” cu o cruce lipsită momentan de verticalitate.

În 2019 când am ajuns pentru prima dată acolo, ochiul mai puțin sensibil de inginer n-a văzut decât o ruină. Treptat am înțeles că nu este chiar așa. Experiențe similare mi-au arătat că astfel de edificii duc cu ele o istorie, sunt pline de rugăciuni ale înaintașilor, de momente de triste ale înmormântărilor sau de bucurie ale botezului sau cununiei.

Discuția pe care Laura Zaharia o are în fața bătrânei biserici, pe palierul imaterial, legat de viitoare existentă, m-a cutremurat și m-a făcut sa mă repoziționez fundamental față de tot ceea ce credeam până atunci. Dorința de salvare a acestui monument a devenit si pentru mine un țel.

În primul rând, firma Arcolar pe care o reprezint și o reprezentăm, va continua să susțină proiectul, nu numai prin implicarea în partea de proiectare, ci și financiar.

Așa cum spuneam în postarea precedentă vom salva această biserică!”.

C.Ț.

Recuperarea unei pânze pictate 2020
Intrevenția de curățire
Altarul in toamna anului 2020

Citește și

Biserica veche din Buteasa ar putea fi restaurată printr-o linie de finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu